Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan senaten bryta dödläget?

Uppdaterad 14.10.2013 17:56.
Bildtext Demokraten Harry Reid, som är majoritetsledare i senaten, är övertygad om att republikanerna låter statsapparaten öppna igen.

I USA väntar man fortfarande på om senatens ledare lyckas lösa den pågående budgetkrisen. Tidsfristen för en höjning av skuldtaket går ut om bara några dagar, och den politiska armbrytning som också handlar om att finansiera delar av statsapparaten fick känslorna att svalla bland demonstranter i Washington.

En grupp krigsveteraner började riva bort metallstängsel utanför Vita Huset, men stoppades efter en stund av polisen. Lite tidigare hade demonstranterna samlats utanför ett krigsmonument i Washington, för att protestera mot att monumenten hålls stängda för allmänheten på grund av budgettvisten.

Det var frontfigurer inom Tea Party-rörelsen som ledde ordet, men den förra Alaska-guvernören Sarah Palin blev ändå ställvis utbuad av publiken. En annan av talarna, den republikanska senatorn Ted Cruz som allmänt anses ha åstadkommit den pågående krisen, beskyllde president Obama för att monumenten hålls stängda.

Demokraterna vill pressa fram eftergifter

Under tiden pågick de verkliga politiska ansträngningarna inne i senaten, efter att representanthuset hade misslyckats i sina försök.
- Vi håller överläggningar, och jag är övertygad om att republikanerna kommer att låta statsapparaten öppna igen och att de vill förlänga vårt lands möjligheter att betala sina räkningar, sade senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid. Han avsåg samtalen med sin republikanska motpart i senaten, minoritetsledaren Mitch McConnell, som under dagens lopp ändå inte gav några konkreta resultat.

Det är uppenbart att demokraterna nu vill pressa de hårt kritiserade republikanerna så långt det går. Oenigheten har handlat om allt från den nya tidsfristen för skuldtaket, till hur länge de nu stängda myndigheterna ska finansieras, men också om kommande automatiska nedskärningar.

Senaten har löst budgetkriserna förr

USA:s statsapparat har varit delvis stängd sedan den första oktober. Omkring 350 000 federalt anställda är permitterade medan flera hundra tusen jobbar utan lön.

Republikanerna har senare gett avkall på det krav som ledde till den här situationen, det vill säga att man stoppar eller skjuter upp den så kallade Obamacare-reformen. Men på torsdag går också tidsfristen ut för en höjning av skuldtaket, vilket kan ha oanade följder för såväl USA som omvärlden.

Det är visserligen senaten som har lyckats lösa alla budgetkriser under de senaste åren. Men avtalen måste också godkännas av representanthuset, där den mest konservativa republikanska falangen har vägrat att gå med på eftergifter. Frågan nu är ifall de kommer att låta sig skrämmas av alla varningar från finansmarknaderna.

Mette Nordström, Washington

Läs också:
Bara de verkligt konservativa duger i västra Texas