Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 16:39.
Programmet är inte längre tillgängligt

I ugnen ligger laxen och på plattan puttrar potatisen – en matrevolution i Benjamins värld. För hundra dagar sedan såg det minst sagt annorlunda ut i näringsriket.

- Då kunde jag laga mikropizza, säger Benjamin. Steka typ pytt i panna, kanske någon biff. Jag visste inte hur man kokar potatis, men nog hur man köper skräpmat.

Benjamin är på Tolvis Center i Malax. Intagen för alkohol- och drogmissbruk. Om tre dagar blir han utskriven och flyttar till Helsingfors för att studera Socialt arbete vid Soc & kom. Det är bråda tider. Det egna rummet ser ”för jävligt ut” och på enheten har det varit bråk. Dessutom har han varit på möte med självhjälpsgruppen och kokat mat till alla som bor på Tolvis. Till och med två gånger.

- Det är mycket att göra på ett behandlingshem, man ligger inte bara och sover.

Måste avreagera sig

Varje dag sitter de i ring och läser sinnesro-bönen, men då den inte räcker till, då ångesten och frustrationen kryper på, går Benjamin ner till gymmet i källaren för att få utlopp för sina känslor.

- I dag är jag arg, för jag har läst Vasabladet. Och jag tål inte Vasabladet, tål inte media över huvud taget. Jag blir så arg på nyheterna, jag går igång som fan och då måste jag avreagera mig. Det kan verka mycket sjukt, men det räcker inte med att boxas på en säck, jag måste gå till mer drastiska saker.

Benjamin skruvar upp volymen på musiken. Ur högtalarna strömmar black metal. Han tar tag i ett styrkelyftsbälte och slår det mot bänken. Om och om igen medan musiken dånar. Han hoppar för att att få extra kraft i slagen, flåsar och skakar på huvudet.

- Folk kan ju bli jävligt, jävligt förskräckta om de ser eller hör nånting av det här, men vad kan man? Jag är arg, arg – och det blir lättare efter bara tio minuter.

Ett nytt liv väntar

Skymningen lägger sig över Malax, på Tolvis terrass är det lugnt och stilla. Men Benjamin har inte tid att vila. I morgon sticker han till Helsingfors. Ett nytt och nyktert liv ska ta fart.

- Jag har fullt upp, har inte ens hunnit packa.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet
Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?
En enda jävla pina


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata