Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mammor får hjälp med amningen

Från 2013
Uppdaterad 14.10.2013 13:57.
Programmet är inte längre tillgängligt

På Amningspolikliniken, vid Vasa Centralsjukhus, har man sedan starten i maj hjälpt 80 mammor. Mammorna har haft amningsrelaterade problem och målet för polikliniken är att hjälpa mödrarna och främja amningen.

Amning är någonting mycket känslosamt, och om det inte fungerar så kan det ha en stor inverkan på hela familjen.

- Amningen har förstås en stor betydelse för både mamma och baby. Bröstmjölken är viktig för barnets hälsa men hjälper också mamman att återhämta sig efter förlossningen, säger Sirkka Töyli, tillfällig avdelningsskötare på förlossningsavdelningen.

- Ja, om mamman har en vilja att amma och hon får hjälp med att lyckas så mår också resten av familjen mycket bättre. Amning är något mycket känsloladdat och det kan vara väldigt jobbigt om man känner att man inte lyckats, säger amningsutbildare Susanne Strömfors.

Mammor som inte vill amma

Det finns även kvinnor som inte vill eller kan amma.

- Ibland är det inte möjligt för den nyblivna mamman att amma. Det kan till exempel bero på en operation. De mammorna behöver också stöd, säger Töyli.

- Och så finns det förstås mammor som inte vill amma. Då hjälper vi att hitta alternativ, såsom tillskott och hudkontakt, säger Strömfors.

Amningspolikliniken är en del av ett nationellt program och verksamheten fortsätter att utvecklas.

- Vi lever i ett modernt samhälle och därför kunde ett led i utvecklingen vara amnings-skype, säger amningsutbildaren Jenni Havulehto.

Denna vecka hålls den internationella amningsveckan.