Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda fortsätter leva på skuld

Från 2013
Uppdaterad 14.10.2013 15:30.
Vd för HNS Kari Nenonen
Bildtext Vandas stadsdirektör presenterade sitt budgetförslag för nästa år i dag måndag.
Bild: HNS

Vanda kommer att låna för 140 miljoner euro nästa år vilket innebär att den sammanlagda skulden ökar till 1,1 miljarder euro.

Stadsdirektör Kari Nenonen presenterade sitt budgetförslag i dag måndag. Förslaget innehåller det största investeringsprogrammet i stadens historia. Sammanlagt ska staden nu göra investeringar för 180 miljoner euro.

Nenonen medger att Vandas ekonomi är ansträngd, men säger att man ändå ser positivt på framtiden.

- Den ekonomiska situationen är full av utmaningar i hela landet, och det gäller också Vanda. Vår största utmaning är de höga skulderna. Nästa år kommer att vara ett mycket svårt år. Man måste ändå tro på att ekonomin växer i framtiden, om den gör det kommer situationen att se bättre ut om några år, förklarar han.

Skattehöjning sista åtgärden

Nenonen föreslår inte en höjning av skattesatsen i nuläget. För tillfället ligger den på 19 procent. Han konstaterar ändå att det inte finns många lösningar kvar ifall ekonomin inte snart blir bättre.

- Blir ekonomin inte bättre kan det bli aktuellt att höja skatteöret. Ifall vi höjer skatteöret nu finns det en stor risk att inkomsterna går till grundservicen och det vill vi inte. Om vi höjer skatteöret så ska de pengarna satsas på investeringarna och inte grundservicen, säger han.

Hopp om rika investerare

Vandas investeringsnivå har varit exceptionellt hög de senaste åren på grund av Ringbanan och Ring III. Efter nästa år tror man ändå att investeringsnivån kommer att sjunka i och med att Ringbanan blir klar. Nu hoppas Vanda på att nya, rika investerare ska hitta till staden och hämta pengar och nya arbetsplatser.

- Jag tror att Ringbanan kommer att vara mycket viktig i framtiden för hela huvudstadsregionen, även om den är dyr nu. Den kommer att locka nya investerare hit till staden. Jag väntar på privata industrier som hämtar nya arbetsplatser.

2000 färre anställda i framtiden

Några samarbetsförhandlingar är det inte tal om i det här skedet. Ändå räknar man med en minskning på 2000 anställda inom de närmaste åren. Tusen beräknas gå i pension, och de övriga tusen avgå av andra anledningar.

Social- och hälsvården sväljer en stor del av utgifterna, och för tillfället överväger man sätt att spara och effektivera servicen.

- Vi kommer att sträva efter ett större patientantal per anställd, säger Nenonen.

Betyder inte det då i praktiken en minskning bland personalen?

- Jo det betyder det säkert. Men hur exakt det kommer att ske vet vi inte ännu. Vid varje pensionering, och anställd som avgår av andra anledningar, måste vi noga överväga vikten av just den tjänsten, förklarar Nenonen.