"Ta kontrollen och radera ingenting"
- En upplevelse jag inte ens skulle önska min värsta fiende.
Så beskriver amerikanska Kelley Misata hur det är att bli förföljd på nätet.
Det hela började för några år sedan då Misata efter att ha bytt jobb försökte säga upp kontakten med en manlig ex-kollega, som börjat bete sig märkligt. Vänliga e-postbrev blev allt mer aggressiva och så småningom flyttades trakasserierna till sociala medier. Ex-kollegan spred lögner till Misatas egna vänner och släktingar.
- Jag trodde han skulle tröttna efter ett tag, och försökte till en början bara hålla mig undan från nätet. Det var också det enda rådet jag fick då jag försökte be om hjälp. ”Stäng av datorn” sades det, eller ”sluta surfa på nätet och glöm det hela”. Trots att attacken sker med hjälp av teknologi är upplevelsen väldigt genuin för offret, men det fattade man inte då.
Trots att ingenting av det som skrevs på nätet om Misata stämde påverkades hennes sociala liv och till och med karriär av ex-kollegans lögner. När Misata skulle söka ett nytt jobb valde arbetsgivaren att ignorera hennes meriter och istället avböja med motiveringen att man inte ville anställa någon som "medförde en massa dramatik".
Tröttnade på att vara offer
Efter att ha sett sig som ett offer i några år tröttnade Misata och bestämde sig för att bli en överlevare istället. I dag föreläser hon flitigt om så kallad cyber stalkning och hur man kan gardera sig mot sådan.
- Jag insåg att nu klarar jag inte av att läsa en artikel till om en tonåring som har begått självmord efter att ha mobbats på nätet. Jag ville träda fram om dra nytta av mina egna upplevelser. När man blir trakasserad på nätet är det oerhört värdefullt att någon som vet hur det känns kan ge en stöd.
Misatas främsta råd till dem som råkat ut för motsvarande situationer är att ta kommandot över sitt nät-jag och på så sätt överrösta trakasserierna.
- Jag kan omöjligt kontrollerna vad alla idioter ute i världen väljer att göra på nätet. Men jag kan kontrollera vad jag gör själv.
Misata pratar bland annat om att man ska ”äga sina google-sökresultat”. När trakasserierna var som intensivast vågade hon inte googla sitt eget namn eftersom hon fasade för vad ex-kollegan hade lagt ut.
- Men sedan kom jag fram till att ju mera jag gör själv, desto mera blir det de riktiga grejerna som toppar sökresultaten. Nu när jag föreläser om cyber stalkning är det ju det man hittar när man googlar mitt namn. Det tipset ger jag till alla ungdomar som jag träffar.
Radera ingenting!
Misata är fortfarande försiktig på sociala medier, och vill till exempel inte ställa upp på bild i samband med denna intervju. Hon tycker att många är onödigt aningslösa på nätet, men under de senaste åren har i alla fall kunskapen om nättrakasserier blivit mycket större och det finns numera flera instanser som kan erbjuda offren hjälp.
Det viktigaste rådet av alla är dock att man sparar bevisen, något Misata inte själv förstod att göra i början.
- Spara alla e-postbrev, ta skärmdumpar och skriv ut! Lägg undan alltsammans i en separat mapp så du slipper se det, men radera ingenting!
Hör Kelley Misata i Radiohuset måndag 14 oktober kl 16.40!