Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

När Finland var Sverige

Från 2013
Uppdaterad 14.10.2013 14:33.

Varför vet svenskar så lite om Finlands historia och finnar så lite om Sveriges? Trots att Finland och Sverige var samma land i sjuhundra år, verkar kunskapen om vår gemensamma historia vara olovligt bristfällig.

I sin senaste bok När Finland var Sverige skriver historikern Herman Lindqvist om kulturen och krigen som förenade två folk. Man följde samma lagar, hade samma tro och kämpande för samma kung. Betecknande är att Sverige under denna tid utkämpade trettiofyra krig med Danmark, trettiotre med Ryssland, men inget med Finland. Finland var den självklara utposten i öster och kom tack vare den gemensamma kulturen och den svenska förvaltningsmodellen, att bevara sin svenska prägel även efter kriget 1808-1809. Utan Sverige skulle vi i Finland idag inte ha t.ex. allemansrätt och offentlighetsprincip.

I säsongens första Boktid medverkar förutom Herman Lindqvist, även historikern Henrika Tandefelt och författaren och läkaren Juhani Seppänen, som också var programledare för tv-serien Finland är svenskt.
Seppänen väljer att tona ner motståndet mot svenskt i Finland. Det är bara en liten minoritet finnar som inte vill vidkännas fakta, hävdar han, även om serien som väckte ovanligt mycket tittarreaktioner.