Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nationaloperan gör Fantomen på Operan

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 08:23.
Nationaloperan i kvällsbelysning
Bild: Voitto Niemelä

Som första teater i Finland sätter Finlands Nationalopera hösten 2015 upp alla tiders mest framgångsrika musikal, nämligen Andrew Lloyd Webbers ”Fantomen på Operan”.

Musikalen görs i Nationaloperans egen version i regi av Tiina Puumalainen och med koreografi av Osku Heiskanen. Scenspråket kommer att vara engelska.

Premiärdatumet är fastslaget till den 4 september 2015 och musikalen kommer att ges sammanlagt 45 gånger fram till slutet av våren 2016.

Det är 15 år sedan Nationaloperan senast satte upp en musikal, Sweeney Todd, och enligt Lilli Paasikivi, som är konstnärlig chef på Nationaloperan, är Nationaloperan synnerligen lämpad för att ta sig an en musikal av denna kaliber:

- I egenskap av nationalscen har Nationloperan många olika behov att fylla: operahuset skall sätta upp allt från klassisk operarepertoar och nutida verk till spännande produktioner från andra delar av världen, och givetvis sitter en musikal också bra in i helheten.

- "Fantomen på Operan" har fina balettscener och utmanande vokala partier och operans stora orkester är också synnerligen lämpad för en musikal av detta slag, en musikal som också flirtar med just operan, säger Lilli Paasikivi.

Mer om ämnet på Yle Arenan