Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Romska kulturen - inte längre så stereotyp som du tror

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 13:55.
Bild: X3M/Catariina Salo

En svårdödad stereotyp om unga romer är att de är marginaliserade, men Janette Grönfors, själv rom, håller inte helt med.

- Jag tycker att vi överreagerar allt för lätt i de här ungdomsfrågorna, och i synnerhet när det gäller ungdomar från olika etniska minoritetsgrupper. De flesta av ungdomarna har olika slags svårigheter att hitta sin plats här i finska samhället, så är det inom minoretsgrupperna också.

Men problem finns det, det kan ingen undgå.

- Jag skyller inte på samhället, utan de största utmaningarna för en ung rom kommer från släkten och dess värderingar.

Vad är det svåraste att förstå med den romska kulturen?

- Finländare har svårt att förstå att ungdomarna inte går i skola. Det är nog det svåraste. Men om familjen går först och man bildar familj som tonåring, så finns det inte plats för utbildning.

Enligt Grönfors är den romska kulturens i ett brytningsskede.

- Nuförtiden förstår föräldrarna att det är viktigt att studera. Och så behöver man inte bilda familj när man fyller sjutton. Förväntningarma från den romska familjen eller det romska samfundet har ändrats, tack och lov.

- Romer vill mera än tidigare var en del av samhället. Man vill studera och ha en karriär, som jag. Man vill rösta och göra saker man tycker om. Men vi har insett det först nu.

Så har vi förstås den mest synliga delen av den romska kulturen, den traditionella dräkten.

- Jag har själv aldrig använt en traditionell romsk dräkt. Jag har gått med byxor. När jag var yngre var det ett helvetes stort problem. Men i dag när jag är äldre så spelar det ingen roll.

Vad säger du till alla som har fördomar om romer?

- Det är naturligt att ha fördomar. Man ska ha dem. Men man måste låta den andra berätta om hur det är. Fråga och se vad du får för svar.