Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Viktigt att anställa ungdomar

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 14:23.
Ulrika Sandell, Mecki Andersson och Beni Edström på After Eight i Jakobstad.
Bildtext Ulrika Sandell, Mecki Andersson och Beni Edström krattar löv på After Eight i Jakobstad.
Bild: Yle/Sanna Rönn

Arbetslöshet. Avbrutna studier. Vilsenhet - man vet inte vad man vill börja göra. Problem av olika slag som gör att man fastnar på vägen mot ett aktivt yrkesliv. Ungdomarna på After Eight i Jakobstad har oilka orsaker till varför de väljer att söka en praktikplats där. Men alla lär de sig en sak - att växa.

- Det kan finnas tusen olika orsaker till varför man kommer hit och blir involverad i ungdomsverkstäderna. Vanligtvis är det för att man blir utan jobb helt enkelt.
Det säger Mecki Andersson som är verksamhetsledare på After Eight i Jakobstad.
Musikcafé After Eight är en musik- och kulturförening som har bred verksamhet inom ungdoms- och kulturlivet i Jakobstad. Sedan 1997 ingår så kallade ungdomsverkstäder i verksamheten. Där kan unga i åldern 16-29 år söka en praktikplats för att skaffa sig arbetserfarenhet eller andra kunskaper på vägen ut mot ett jobb eller studier. För närvarande kan man jobba i café, kök, verkstaden med olika hantverk eller i Media Lab där man kan bekanta sig med olika yrkesroller inom databranschen. Men det viktigaste är att hjälpa unga att växa en bit och hitta en plats i samhället.
- Jag tror på det här att jobba tillsammans med ungdomar. Det som fattas många i dag är de här sammanhangen där man blir sedd som den man är, och får vara involverad i saker som betyder något både för en själv och andra. Därför försöker vi skapa riktigt arbete, allt från fastighetsrenovering till köksjobb. Hitta en nivå som känns både meningsfullt och samtidigt utmanande och som ger en känsla att ungdomarna kan och får lyckas, säger Beni Edström som jobbar med ungdomarna i verkstaden.
- Tyvärr har många som kommer hit barlast i form av misslyckanden som gör att de inte ens vågar lyfta blicken på morgonen. Redan att få ett god morgon kanske är en utmaning i sig för vissa, medan andra kanske går igång direkt. Ger man dem en uppgift så hugger de i direkt, säger han.

Ökande illamående

Genom åren med ungdomsverkstäder har Andersson och Edström märkt en tydlig trend.
- Illamåendet bland ungdomarna har ökat. När man själv var ung fick man sitt första sommarjobb som 12-13-åring och genom det en inblick i vad det innebär att ha ett jobb. I dag är det ju ett fåtal förunnat att få ett sommarjobb så där faller den chansen bort. Det gör det hemskt svårt för unga i dag att veta vad de ska sträva till, för de har inte fått pröva på över huvud taget, säger Edström.
Han uppmanar företag att anställa ungdomar.
- Go for it! Det finns ju inget annat val. Vi måste skapa möjligheter för ungdomar att hitta de här viktiga sammanhangen - och vi har fantastiska ungdomar. Men de behöver också det rätta stödet på en arbetsplats för att få en push framåt. Girigheten får inte styra i alla lägen. Det måste få kosta lite också, för det håller inte i längden att vi suger ut allt vad vi kan rent ekonomiskt medan människor far illa.
Omkring 80-90 ungdomar strömmar årligen genom dörrarna till After Eights ungdomsverkstäder. Man gör också en uppföljning på hur det går för de ungdomar som varit där.
- Vi kollar efter ett, två och tre år hur det har gått. En stor del har börjat jobba eller studera, säger Andersson.

Oklar finansiering

Penningautomatföreningen har hittills stött verksamheten med 45 000 euro per år. Budgeten för verkstaden ligger kring 200 000 euro per år. Men efter att ungdomsgarantin trädde i kraft ska kommunerna och NTM-centralen i stället ta ett större ekonomiskt ansvar för till exempel ungdomsverkstäder.
- Ungdomsgarantin låter som en bra tanke, men vi har väldigt dåliga erfarenheter av den. Penningautomatföreningen drar sig ur finansieringen på grund av den så nu vet vi inte hur det bli med vår verksamhet efter årsskiftet. Några svar på våra frågor om vad som händer nu får vi inte heller. Det är tyvärr mycket snack och lite verkstad, säger Andersson och Edström.

Hör ett reportage från After Eight i Radiohuset tisdag, med start kl. 15:03!

Mer om ämnet på Yle Arenan