Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"UKK var svag och osäker"

Uppdaterad 15.10.2013 15:35.
Karen Erickson

Kekkonen rörde sig ljudlöst som en katt på Ekudden, han var osäker och full av inre konflikter. Ett arkivfynd ger ny bild av Finlands maktelit år 1960.

Amerikanska Karen Erickson kom till Finland som 22-årig Fulbright-stipendiat 1959. Statsvetaren och filosofen ville under ledning av sin handledare, sociologen Erik Allardt göra en enorm och unik studie av det politiska beslutsfattandet i Finland. Hon intervjuade 264 riksdagsmän, ministrar och fackliga ledare. Hon intervjuade republikens president Urho Kekkonen och hans hårdaste kritiker i riksdagen, Veikko Vennamo och Tuure Junnila.

- Den socialdemokratiska riksdagsgruppen doftade bäst, de hade en speciell parfym, berättade Karen Erickson då boken Tehtävä Helsingissä (red. Hannu Rautkallio) presenterades i Helsingfors. Karen Erickson intervjuas i senaste Pixel om sina personanalyser av Kekkonen och Tuure Junnila, samlingspartisten vars politiska karriär krossades av Kekkonen.
- Junnila var en öppen, rak och ytterst kraftfull personlighet. Kekkonen var inte kraftfull. Han hade starka inre konflikter. Kekkonen försökte ge intryck av att vara en varm människa, men det var inte så lätt, säger Erickson.
I ett skede av intervjun med UKK började han nynna på Hämäläisten laulu (Tavastlänningarnas sång) och så sjöng den 59-årige presidenten tillsammans med den 23-åriga studenten.

Hennes 50 frågor och 13 200 svar om politik, ekonomi och demokrati hamnade till slut i kongressbiblioteket i Washington. CIA använde utan hennes vetskap en del av svaren för sin egen underrättelseverksamhet. Hon doktorerade på en av de 50 frågorna, den om Finlands utrikespolitik.

Intressantast för eftervärlden är den unga doktorandens egna reflektioner och analyser av t.ex agrarpolitikern Johannes Virolainen ("rastlös och otålig"), kommunistledaren Hertta Kuusinen ("varm, nyfiken och kultiverad") och hennes partikollega Ville Pessi ("överintelligent eller en skruv lös, lutar åt det senare").

Programmet är inte längre tillgängligt
Pixel: Karen Erickson om Kallios sista resa
Pixel: Karen Erickson om Kallios sista resa - Spela upp på Arenan

Hennes möte med president Kyösti Kallios dotter, f.d. utbilningsministern Kerttu Saalasti resulterade i en rörande berättelse om kvällen strax före vinterkriget då Finlands president kom hem från Stockholm med dåliga nyheter.

Karen Erickson hade svenska farföräldrar och finska morföräldrar. Hon kunde intervjua politikerna utan tolk. Någon bandspelare använde hon inte. Då skulle hon inte ha fått så ärliga och utförliga svar. Somliga såg henne sannolikt som en potentiell USA-agent, och ville ge sin världsbild åt en representant för den andra sidan, i fall att Finland skulle ockuperas eller utsättas för en kärnvapenattack.
Erickson är idag rektor för Southern New Hampshire University i USA.

Det var historikern Hannu Rautkallio som hittade Ericksons enorma material. - Det ger en unik inblick i det politiska själslandskapet i ett Finland som ännu inte var finlandiserat eller dominerat av en stark president, säger han.

Stefan Brunow, projektledare för Pixel