Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Välgörenhet behövs, samhället kan inte stå för allt"

Från 2013
Uppdaterad 14.10.2013 16:14.
Anne Berner är Årets businessman 2009
Bildtext Anne Berner tror att tredje sektorn blir allt viktigare
Bild: YLE

Två miljondonationer för ett nytt barnsjukhus i Helsingfors har gett vind i seglen för projektet. Intresset för att hjälpa till på olika sätt har ökat, och årets mål i insamlingen har redan nåtts.

Stödföreningen Nya Barnsjukhuset 2017 har som mål att samla in totalt 30 miljoner euro av privatpersoner, företag och samfund, så att ett nytt barnsjukhus skall stå klart år 2017.

Stordonationerna på totalt 2,5 miljoner förra veckan är till stor hjälp, men mycket arbete återstår, medger Anne Berner:

- Vi har inga illusioner, men jag tror att vi kommer att lyckas med det här. Vi borde få med hela Finlands folk i insamlingen, då skulle det vara snabbt gjort.

Det finns ändå många som anser att ett barnsjukhus skall finansieras enbart med offentliga medel. Att den här insamlingen är ett tecken på en amerikanisering av vårt samhälle. Anne Berner är van att bemöta den kritiken:

- Vi har fått massor ut av det här välfärdssystemet, och nu med en hårt skuldsatt offentlig sektor, är det dags för oss att hjälpa systemet. Jag tycker att det inte går att jämföra med USA. Där handlar det oftast om en stor donation, här kan alla delta i insamlingen.

Varför är det bara Nalles röst som hörs?

Anne Berner är styrelseordförande för familjeföretaget Vallila Interior, men har ändå tid också för välgörenhetsprojekt:

- Frivilligarbete har alltid varit viktigt för mig. Jag tycker att företagare ska engagera sig också utanför det egna företaget, för att få insyn i den verklighet som finns utanför.

Hon tycker det skulle vara välkommet med fler röster från näringslivet i den allmänna samhällsdebatten. Nu är det ofta en enda företagsledare som hörs, Björn "Nalle" Wahlroos:

- Fast Nalle brukar ju nog ofta ha rätt, skrattar Anne Berner.

Många företagsledare drar sig från att delta i debatten på grund av negativ kritik, tror Berner:

- Tidigare var företagsledare mer aktiva i samhällsfrågor, men nu får de ganska mycket på sig om de har sagt något i media.

Tredje sektorn allt viktigare för att hjälpa de svaga

Anne Berner efterlyser nya modeller för samarbete mellan det privata och det offentliga, i stil med projektet för att bygga ett nytt barnsjukhus.

- Jag tror att tredje sektorn i framtiden uppstår som en slags hybrid mellan den privata och den offentliga sektorn. Som en kombination av välgörenhetsarbete från den privata sidan och kunnandet inom den offentliga sektorn.

Och med en allt mer ansträngd offentlig ekonomi är en fungerande tredje sektor nödvändig, anser Anne Berner:

- Vi skulle behöva en effektiv tredje sektor också för behoven i hemlandet, inte enbart för att hjälpa utanför landets gränser.

För Anne Berners del tar utmaningarna inte slut när det nya barnsjukhuset står klart.

- Efter år 2017 har jag säkert nånting som jag vill förbättra igen, men jag vet inte riktigt ännu vad det kunde vara. Något nytt börjar i alla fall, det är jag säker på.