Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knipan kan bli annat än enbart restaurang

Från 2013
Uppdaterad 16.10.2013 15:50.
Restaurang Knipan i Ekenäs
Bildtext Knipans övre våning kan i framtiden ha annan verksamhet
Bild: YLE/Micke Wikström

I övre våningen av sommarrestaurang Knipan i Ekenäs kan i framtiden finnas annat än en restaurang. Raseborgs stadsstyrelse beslöt i går att antingen sälja eller hyra ut Knipan på tio år.

Stadsstyrelsen beslöt att detaljplanen för Knipan ändras. Knipan ska i huvudsak användas som restaurang, men nu öppnas också möjligheter för annat som stöder restaurangverksamheten och besöksnäringen i gästhamnen, heter det i stadsstyrelsens beslut. Tekniska centralen gör upp en ändring av detaljplanen.

Det är i första hand i andra våningen som det kan bli aktuellt med annan verksamhet. Den har i praktiken inte använts som restaurang.

50 000 euro i vite

Aktia fastighetsförmedling får i uppdrag att sälja eller hyra ut Knipan före utgången av 2014. Stadsstyrelsen har fastställt ett minimipris, men priset blir offentligt först efter att försäljningen har vunnit laga kraft. Köparen förbinder sig att huvudsakligen använda Knipan för restaurangverksamhet. Om köparen bryter mot syftet kostar det 50 000 euro i vite.

Om Knipan hyrs ut är det med ett tioårigt kontrakt som kan förlängas och hyresgästen får också option på att köpa byggnaden. Hyresgästen förbinder sig att huvudsakligen driva restaurang, kompletterat med annan verksamhet som stöd. Hyresgästen ansvarar för investeringar och underhåll inne i Knipan. Hyresgästen kan föra över avtalet till en tredje part.

Hyresgäst för sommaren 2014

Om staden inte har hittat en köpare eller en hyresgäst i början av mars nästa år kan det bli aktuellt att hyra ut Knipan med ett separat hyreskontrakt för sommaren 2014.

Diskussion om artikeln