Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU: Ingen enighet om koldioxidutsläpp

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 08:51.
Avgaserna ligger tungt över Bejing.
Bild: EPA/ADRIAN BRADSHAW

EU-ländernas miljöministrar lyckades inte i måndags enas om att införa strängare gränser för koldioxidutsläppen för bilar från och med år 2020.

Tyskland vill ha större flexibilitet och senarelagda skärpningar. Klimatkommissionären Connie Hedegaard var frustrerad över att den tyska lobbningen för att tillåta större koldioxidutsläpp.

−Det är realpolitik. Och i den ingår förstås också att räkna siffrorna, sade klimatkommissionären Connie Hedegaard. Hon tillägger att det har varit intressant att lägga märke till hur flera medlemsländer nu talar om flexibilitet och konkurrenskraft och hur annorlunda saker och ting är nu jämfört med hur det var i juni då var handlade det mera om att minska koldioxidutsläppen.

EU hade redan i somras långt framskridna planer på att sänka gränserna för koldioxidutsläppet till 95 gram per kilometer från nuvarande 120 gram. Men i juni vaknade Tyskland och insåg att det inte var särskilt fördelaktigt för flera tyska bilar i premiumklassen med stora motorer. Landet ville då skjuta upp beslutet och mjuka upp det.

Tyskland fick åtminstone med sig Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

Italien däremot som mest tillverkar småbilar hade inga problem att leva upp till strängare regler för koldioxidutsläpp och var irriterat över de uppluckrade reglerna och sent uppkomna invändningarna. Peter Altmaier miljöminister från Tyskland säger att landet också är för ett ambitiöst miljömål, men hade invändningar.

−Vi har sagt att det behövs mer flexibilitet om utsläppsgränserna ska genomföras utan förlorade arbetstillfällen och svåra försämringar av konkurrenskraften för företagen. Det fick ett allmänt erkännande och inom det här snäva utrymmet ska vi inom de närmaste veckorna försöka hitta en lösning, sa Peter Altmaier.

Klimatkommissionären Connie Hedegaard säger i en intervju för Yle Nyheter att sättet som den här frågan har hanterats är förargligt för EU-kommissionen, men hon tror fortfarande på en lösning för mycket står på spel.

−Vi är tvungna nå en eller annan lösning så att det hela inte går bakåt. Och så att det sker som en del biltillverkare skulle vara allra gladast över, nämligen att det här misslyckas helt. Där har vi alla ett ansvar att se till att det inte blir slutresultatet av det här.

Finlands miljöminister Ville Niinistö var igår upptagen med andra politiska problem och hann därför inte kommentera bilarnas koldioxidutsläpp innan han lämnade miljöministermötet.

Dan Ekholm, Luxemburg.

Diskussion om artikeln