Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skogsmus bet baby i barnvagn

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 14:59.
skogsmus i skogen
Bild: Hans Hillewaert

Flera tidningar rapporterar i dag om lördagens tillbud i Hyvinge där en baby i barnvagn blev angripen av en skogsmus. Pojken sov i på bakgården till ett radhus, skyddad av ett myggnät. Den finländska uppfattningen är att barn mår bra av frisk luft, men kan det vara farligt?

Enligt Helsingin Sanomat som var först med nyheten, tog sig musen in under nätet, och bet babyn sju gånger i ansiktet. Det var ändå frågan om lindriga ytsår, men pojken ordinerades antibiotika. Hans stelkrampsvaccin var i kraft.

- Det är nog första gången under min karriär som jag hör om något liknande, säger Vivan Ekholm på Vårberga rådgivning i Borgå.

Det bekräftar också professorn i forstzoologi Heikki Henttonen till Ilta-Sanomat. Han gissar att babyn kan ha haft matrester i ansiktet, som lockade musen att bita. Den kan också ha blivit skrämd av att babyn rörde på sig.

En nordisk tradition

Den finländska uppfattningen är att barn mår bra av frisk luft.

- Utomlands har man aldrig förstått sig på att låta barnen sova ute, så om det här blir en stor nyhet blir vi nog kritiserade, säger Ekholm.

Det brittiska rundradiobolaget BBC skrev i våras en artikel om den nordiska traditionen att låta barnen sova utomhus. Artikeln blev en av BBC:s mest lästa under flera dagar.

Våra förhållanden är ändå tryggare än på många andra håll. Ekholm berättar att den här traditionen har fler fördelar än nackdelar.

- Speciellt nu på hösten sover barnen bättre ute i vagnen. Det har visat sig öka barnens nattsömn och välmående överlag.

Håll ett öga på vagnen

Under hösten är mössen aktiva och våldgästar våra hus. Men det finns knep för att förebygga fler fall.

- Man måste kontrollera att vagnen är tom innan man lägger i barnet.

Myggnätet hindrade inte den här musen från att komma in på egen hand. Ekholm tror ändå att skyddsnät är till nytta.

- Nog tror jag att skyddsnät hjälper. Man måste också se upp för katter och andra djur som kan hoppa in i vagnen.

Säkrast är det att låta barnet sova på ett skyddat område, till exempel på balkongen. För att våra barn ska få sova ostört och tryggt måste man regelbundet övervaka vagnen.

Diskussion om artikeln