Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Sanna, del 1: Ångest och nystart

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Sanna del 1: en chans till nystart - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Klockan är 02.40 på natten. Sanna står klarvaken i köket.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Jag kan inte sova, berättar hon. Vad ska jag göra? Jag har sett på tv i princip sedan halv tolv. Man orkar inte man stirra på en skärm hela dagen.

Oron och ångesten finns kvar, men det går åt rätt håll. För ett år sedan var hon jättedeprimerad, för två år sedan var det ännu värre.

- Då på sommarlovet åt jag ingenting, jag låg mest framför tv:n. Det var inte bara svårt för mig, det var också svårt för mina vänner, min familj, och speciellt min pojkvän. Han visste inte vad han skulle göra och kände sig hjälplös. Nu har jag fått tag i mina problem, det är på gång. Inom en snar framtid är jag kanske helt frisk.

Vill inte sitta hemma

Ett viktigt steg på vägen är att hitta ett jobb eller studieplats. I en och en halv månads tid har hon varit registrerad arbetssökande och nu hoppas hon även få hjälp av ungdomsverkstaden Föregångarna i Vasa.

- I dag fick jag klartecken att få börja där, då har jag någonting att göra om dagarna. Jag behöver inte längre sitta hemma och titta på Mentalist.

Ett av Sannas intressen är fotografering och efter ett par besök hos Föregångarna hjälper de henne komma in på Evangeliska Folkhögskolans foto- och datalinje (EFÖ). Erfarenheten av utbildning är dock inte den bästa och gör skolstarten extra nervös. Hon vill inte att det ska bli som då hon gick på hotell- och restaurangskolan Silveria i Vasa.

- På tvåan, då jag var så jättedeprimerad, kändes det som jag blev utstött av alla andra i klassen. Det kanske inte var de som gjorde det, utan jag som fick mig själv att tro det.

Depressionen satte stopp

Sanna kämpade vidare, men precis efter att hon ”just och just sluppit ur trean” miste hon sommarjobbet och blev sjukskriven för depression. Det var tungt och kändes hopplöst, men i sakta mak har det börjat kännas bättre. Nu är studierna på Evangeliska Folkhögskolan den chans till nystart som hon väntat på.

- Jag tror nog det kommer bli bättre på EFÖ.

Se och läs fler artiklar om Sanna:

Sanna, del 1: Ångest och nystart
Sanna del 2 - Från arbetslös till studerande
Sanna, del 3 - Inga pengar till hyran
Sanna, del 4 - Att trivas med sig själv

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata