Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Miljardaffär då spelbolaget Supercell säljs till Japan

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 21:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Supercell lyfter den finländska spelbranschen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Majoriteten av det finländska spelföretaget Supercell säljs till Japan - för över en miljard euro. Den japanska teleoperatören SoftBank och spelföretaget GungHong betalar sammanlagt 1,1 miljarder euro för 51 procent av bolaget.

Supercell grundades år 2011 och tillverkar mobilspel. Bolagets huvudkontor finns i Helsingfors. De populäraste spelen är Clash of Clans och Hay Day.

Spelen kan laddas ner gratis, men företaget gör pengar på att uppmuntra spelarna att köpa förmåner och fördelar i spelet under spelets gång.

När det gäller marknadsvärdet hör Supercell till toppskiktet bland de finländska bolagen. Om bolaget vore börslistat i Finland skulle det ligga på plats nummer 17. I fjol gjorde bolaget en vinst på 30 miljoner euro, och hade en omsättning på 78 miljoner.

Tidningen Forbes skrev i våras att Supercell är det snabbast växande spelföretaget någonsin. I somras öppnade Supercell ett kontor i Japan. Ett av bolagets spel är det enda västerländska spel som har kommit med på en lista över de fem mest sålda spelen i Japan.

Globalt spelföretag

Supercells verkställande direktör och en av grundarna Ilkka Paananen säger att målet är att göra Supercell till ett globalt spelföretag. Det kräver att företaget har ett stabilt fotfäste i Europa och Amerika - men också på de viktiga marknaderna i Asien så som Japan, Korea och Kina. Men det var inte Supercell som aktivt sökte en samarbetspartner utan initiativet till den här affären kom från Japan.

Nya delägaren SoftBank grundar sig inte på kvartalskapitalism, utan SoftBanks grundare har en vision för 300 år framöver.

- Jag trodde det var ett skämt när vi träffades första gången, säger Paananen.

Paananen intygar att Supercells huvudkontor också i fortsättningen ska finnas i Finland. Företaget har 130 anställda.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Läs också: Supercellmiljonär: Helsingfors kan bli nya Silicon Valley