Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Han ser vem som är påtänd i gatubilden

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext Benjamin slutade knarka och började hjälpa
Bild: Yle

Alkoholiserad pappa, psyksjuk mamma, mobbningsoffer, drogmissburk och elchocker i tjugoårsåldern.
Benjamins berättelse är tyvärr inte ovanlig, och nu vill han hjälpa andra.

-Jag tror att det är viktigt att någon förmedlar att det inte så vackert och fint för alla i den finlandssvenska idyllen.

Benjamin Sidorov är en av fyra finlandssvenska unga som deltar med videodagböcker i Yles Unga Nu-satsning. Utrustade med mobilkameror dokumenterar de sin verklighet, oförskönat.

-Det är inte någon som dirigerar vad jag ska säga utan jag filmar när jag vill vad jag tycker och vad jag tänker.

Det är svårt att föreställa sig att den välvårdade unge mannen, som studerar socialt arbete, för bara ett halvt år sedan var en missbrukare som bodde på vårdhem och kämpade med sitt drogberoende. Sedan ett par månader är han helsingforsbo, och miljöombytet gjorde honom gott.

-Det var nog riktigt skönt att slippa Vasa. Det var skönt att vara anonym, jag kunde vara Benjamin. Inte Benjamin som knarkar eller Benjamin som åker in på psyket. Jag känner nu att jag är en människa som folk kan tycka om, något som jag inte känt förut.

I drogvärlden är det mesta lögner och manipulation

-Drogsuget har nog kommit flere gånger, men det finns självhjälpsgrupper dit jag kan gå, flere gånger i veckan.

På mindre än ett dygn hade Benjamin hittat sig till Piritorget, det ökända området kring Sörnäs metrostation där drogtrafiken ryktas gå het. Helt i misstag, visade det sig.

Programmet är inte längre tillgängligt

-Jag hade bara stämt träff med en kompis där. Så såg jag när jag stod där hur någon skar sönder en karta och gav den till en annan i utbyte mot lite pengar, det måste vara benzon. (red. anm. bensodiazepiner, lugnande medel) Jag ser ofta om någon har tagit nåt annat än alkohol, på ögonen eller på sättet de rör sig. Om någon är avslocknad på gatan ser jag också om det är på grund av alkohol eller något annat.

Benjamin har nu valt att använda sina kunskaper till något gott.

-Jag studerar socialt arbete och jag vill jobba på A-klinik och fördjupa mig i missbrukarvård. Jag tror att jag är rätt bra på att se vilka som är motiverade att sluta och vilka som manipulerar.