Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Falla gård avancerar

Från 2013
Uppdaterad 23.10.2013 13:40.
Programmet är inte längre tillgängligt

För ungefär ett och ett halvt år sedan plockades Falla gård i Pederså ner och för ett år sedan inleddes arbetet med att igen bygga upp bondgården, tio kilometer norrut, i Sagalund.

Nu har projektet avancerat så långt att taket är på plats och inredningen bärs in. Mycket finns ändå ännu att göra och för att slutföra projektet behövs också mera pengar. Första finansieringsandelen på 250 000 euro börjar nämligen nu ta slut, berättar museipedagog John Björkman.

Falla gård är en typisk Kimito-bondgård från början av 1900-talet och trots att delar av byggnaden var i dåligt skick då Sagalund tog över, har också mycket kunnat bevaras. De förra ägarna hade inget intresse av att bevara byggnaden och hade Sagalund inte tagit över huset hade det bränts ned.

I Sagalund finns också många andra gamla byggnader men de flesta andra byggnaderna fungerar som museer, det vill säga besökarna får se men inte röra.

På falla gård ska besökarna få prova på hurdant det var att till exempel utföra olika hushållssysslor för åttio år sedan, det ska gå att ha eld i eldstäderna och skräddarsydda läger planeras.

- Till exempel kunde man ordna ”teknologiavvänjningsläger” funderar Björkman, som lagt märke till att många ungdomar har svårt att slita sig från sina smarttelefoner idag. Han tror att det kunde göra mången gott att prova på några dagar med fysiskt arbete helt utan modern elektronik.

Alla tisdagar i oktober är frivilliga välkomna att delta i arbetet med att återskapa Falla gård.

- Alla behövs, säger Björkman och intygar att det finns uppgifter för alla smaker, till tack bjuder Sagalund talkoarbetarna på lunch.