Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hjärtevänner: Kärlek har ingen ålder

Från 2013
Uppdaterad 15.10.2013 15:51.
Hjärtevänner
Bildtext Magnus Silfvenius och Elis Tallberg har roligt tillsammans
Bild: Five Corners Productions

Elis Tallberg, 90 år, och Magnus Silfvenius, 38 år, sitter och snackar med varandra vid ett restaurangbord. De skrattar och skojar med varandra som gamla vänner gör. Omkring dem fixar en fotograf och en kameraman ljuset i skick och ställer kameran på stativet. Magnus mikrofon rättas till. Det är den sista inspelningsdagen av programserien Hjärtevänner, ett program där 65-90 åringar berättar om kärlek och med Magnus hjälp söker en ny kärlek eller vänskap.
Magnus och Elis sitter mitt emot varandra och kameran rullar. Magnus ger klaffen och lutar sig framåt mot Elis.
– Så Elis, vad har du lärt dig under inspelningarna?

Tanken med programmet Hjärtevänner är att föra generationer närmare varandra och visa hur mycket gemensamt som finns i olika åldrar då det gäller känslor, kärlek och vänskap.

– Aldrig tidigare har ”gamla” människor varit så starka, friska och aktiva som nu. Det är kul att visa den sidan av gamla istället för den deppiga sidan som man alltför ofta ser i media, säger Magnus.

magnus silfvenius, hjärtevänner
Bild: Teresa Ekman/YLE

Programmet kretsar kring någonting som de olika generationerna har gemensamt, nämligen hur man känner när man blir förälskad.
– Vi har raggat upp en massa ”gamla” människor och pratat med dem om hur de känner när det kommer till kärlek. Det har visat sig att många av dem är ensamma och singlar och då har jag försökt med att para ihop singelpensionärer, berättar Magnus.

Att vara programledare för Hjärtevänner har enligt Magnus många gånger varit utmanande. Han, som tycker om att skoja med människor och tycker om att göra underhållningsprogram, har nu mycket känslor att handskas med.

– Det finns en massa modiga människor med i programmet och med det kommer ett visst ansvar. Ett ansvar att inte schabbla bort det som berättas utan vårda dessa historier. De medverkande bjuder verkligen på sig själva och är ärliga och jag är otroligt stolt över dem. Jag får väl hoppas att jag också har varit duktig.

Inspelningarna har enligt teamet gått över förväntan. Det svåraste var att få deltagarna att känna ett förtroende för teamet och att få tillräckligt med deltagare till programmet.

– Det finns jättemycket kvinnor i de åldrar som programmets deltagare är i, alltså 65-90 åringar. Män i den här åldersgruppen är igen jättesvåra att få tag på. Dels för att de inte lever längre. Män dör ju tidigare än kvinnor. Men de män vi fått med är guld.

I programmet lär vi känna sex pensionärer. Det är de som är huvudpersonerna. Utgående från samtalen som Magnus har fört med dem så presenterar han dem för någon han tycker kunde passa dem. Vissa dejter som deltagarna gått på har varit med människor från deras förflutna, till exempel en barndomskärlek som de får träffa igen. Andra har varit helt nya personer som de träffat för första gången. Varje huvudperson går på två träffar under programseriens gång.

– Dejterna har haft varierande utgång. Vissa dejter har varit jättelyckade och bägge har haft fantastiskt roligt, andra dejter har inte varit så lyckade. Det har dels berott på personkemin, att vissa helt enkelt inte har passat ihop. Dels har det också berott på omständigheterna, det kan ju bli lite extra nervöst då kameran bevakar. Jag tror ändå alla har uppfattat det som en positiv upplevelse. Om tanken var att alla skulle hitta kärleken så har vi inte lyckats i alla fall, men vänskap tror jag att vi bjuder på.

Elis Tallberg är 90 år och han tyckte genast att det här med Hjärtevänner var en superb idé.

elis tallberg, hjärtevänner,
Bild: Teresa Ekman/YLE

– Jag tyckte genast att det där är säkert något för mig, jag som vill vara med i allt tokigt, säger Elis och skrattar.
– Det har varit intressant. Jag ville egentligen gå med för att se hur det går till när man gör tv. Då en filmdag har tagit slut så har jag redan väntat på nästa. Mest har jag suttit på en stol och svarat på frågor och åkt från en plats till en annan. Jag hoppas allt blir lyckat och att det inte klipps bort alltför mycket.

Och vad svarar Elis då på frågan vad han har lärt sig av inspelningarna och kärlek?
– Kärleken är ljuvlig. Man är aldrig för gammal för kärlek. Det finns ju människor som säger att det här är inte för mig men så har de varit redan som unga. Själv har jag alltid tyckt att kärlek är viktigt.

Hjärtevänner seriestart 16.10.2013. Onsdagar kl. 20.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.