Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kontroversiella bilpengar för Merkel

Från 2013
Uppdaterad 16.10.2013 11:00.
Bild: Yle

I Tyskland väcker en stor donation till förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater frågor. Familjen bakom biltillverkaren BMW har donerat partiet flera hundratusen euro, samtidigt som Merkels regering satte stopp för striktare utsläppsnormer för europeiska bilar.

Närmare 700 000 euro ska medlemmar av familjen Quandt ha överfört till det tyska kristdemokratiska partiet. Donationen skall ha landat på CDU:s konto på onsdag för en vecka sedan. Familjen Quandt äger nästan hälften av aktierna i biltillverkaren BMW och donationen sammanfaller med ett, också i Tyskland, kontroversiellt politiskt beslut.

Då EU:s miljöministrar träffades i förrgår, satte nämligen den tyska regeringen stopp för striktare utsläppsnormer för nya europeiska bilar. Ett politiskt drag som i synnerhet gagnar de tyska premiumtillverkarna Daimler, Audi, Porsche och BMW.

Koppling omöjlig att bevisa

Det går visserligen inte att bevisa att donationen och Merkels politiska stöd till den tyska bilindustrin hänger ihop, men kritikerna ser naturligtvis direkta kopplingar.

– Nu är det helt klart varför vår miljöminister är emot striktare normer. Det måste bli ett slut på att köpa politiker, annars förlorar vi all trovärdighet i folkets ögon, säger Gregor Gysi från vänsterpartiet die Linke. Från grönt håll anser man att familjen Quandt har köpt upp Merkels klimatpolitik.

Också partiforskare som har kommenterat donationen, ser den som problematisk. På den här nivån handlar det inte längre om donationer, utan framförallt om investeringar. Det är klart att man inte tar illa upp om man får något i gengäld, lyder en av kommentarerna.Helt formellt har allt ändå gott rätt till och det kristdemokratiska partiet har följt alla gällande regler när man har redovisat för donationen.

En talesman för familjen Quandt hänvisar till att man också tidigare har donerat pengar till det kristdemokratiska partiet. Familjen äger också aktier i företag inom andra industrisektorer. Donationen kan på så sätt ses som att man är nöjd med hur Merkel har hanterar den ekonomiska krisen i Europa, konstaterar talesmannen.