Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den minst motvilliga blir Grönas nya minister

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Bildtext Vem blir hennes efterträdare?
Bild: Yle

Det är lättare för Greenpeace att klättra upp för en oljerigg än för De gröna att välja minister. Så förefaller det åtminstone nu då de ledande gröna politikerna ska välja Heidi Hautalas efterträdare.

Att bli minister är normalt varje riksdagsmans önskedröm. Men sällan har ministerivern förbytts i sån likgiltighet som bland de Gröna den här veckan. Praktiskt taget alla låter den vanligtvis så lockande portföljen gå till följande i kön.

Ägarstyrningen bränner i fingrarna, och Heidi Hautalas öde skrämmer. En spekulation om vem som presidenten utnämner på fredag handlar alltså främst om vem som är villig att acceptera Svarte Petter.

Hassi eller Haavisto

En som ändå är redo att offra sig för partiet sägs vara europarlamentariker Satu Hassi. Hon har varit minister tidigare, men är för många ett rött, eller rättare sagt, alltför grönt skynke.

Tvisten mellan miljöhänsyn och ekonomisk nytta försvinner ju inte trots ministerbytet, och därför menar många att Pekka Haavisto skulle vara ett mer diplomatiskt alternativ. Också Haavisto är tidigare minister, som har medlat i tvister i det mörkaste Afrika, så varför skulle han inte klara av tvister i Arktis eller om Fortums olje- och gasplaner i öst.

Förre presidentkandidaten Haavisto hör heller inte till dem som lockar fram gallfebern hos de andra partierna. Det kunde innebära att de Gröna får vara ett regeringsparti också efter 2015.

Brax eller Tynkkynen

Valet det året kan resultera i att republiken har fyra stora partier, vilket i sin tur innebär att behovet av utfyllnad för att få riksdagsmajoritet är litet.

Också Tuija Brax har nämnts i spekulationerna. Närmast för att hon är jurist, och man kanske kommer långt då det gäller ägarstyrning om man kan lagboken.

Vore situationen normal skulle det bara finnas en kandidat för posten, i synnerhet nu då könsaspekten inte väger in. Den kandidaten är förstås riksdagsgruppens ordförande Oras Tynkkynen. Han har tackat nej, bland annat med hänvisning till att ägarstyrning inte är hans grej. Ett mycket konstigt argument, knappast har någon av de sittande ministrarna kunnat plocka bort det obehagliga ur sina portföljer.

Läs också:

Niinistö: Hautalas efterträdare behöver inte vara en kvinna

Läs också:Fackföreningsveteraner: Vi satte igång Hautala-gate

Diskussion om artikeln