Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Äldre kan få åka kollektivt till halva priset

Från 2013
Uppdaterad 16.10.2013 12:40.
Bildtext Det kan bli billigare för äldre att åka kollektivt i framtiden.
Bild: YLE/Tobias Silvander

Seniorrabatten som HRT planerar skulle beröra personer över sjuttio år. Enligt det nuvarande förslaget ska rabatten på femtio procent gälla värdebiljetter och vara i kraft från klockan nio till två, under vardagar. Det skulle också bli billigare att resa under helger.

- Vi har bett de kommuner som berörs att komma med ett utlåtande om förslaget, säger Suvi Rihtniemi, som är vd för HRT.

Alla kommuner har inte svarat än, men bland annat Helsingfors har ställt sig positivt till förslaget. Hittills har äldre personer inte fått någon rabatt på resor i kollektivtrafik. Enligt Rihtniemi är det kommunerna som skulle få stå för kalaset, då en del av biljettintäkterna faller bort.

Om seniorbiljetten träder i kraft skulle det ske tidigast år 2016, i samband med att HRT slopar kommungränserna och istället inför zoner.

Hellre gratis

Dorrit Slöör, 89, rör sig med rullator och för henne är det en utmaning att åka med kollektivtrafik. På grund av rullatorn undviker hon bussar, det blir för jobbigt för henne att stämpla sitt reseskort i en buss. Spårvagn använder hon sig ibland av, men också där uppstår det problem.

Bildtext Dorrit Slöör möter på många hinder i kollektivtrafiken.
Bild: YLE/Ted Urho

- Man får med rådjursögon be någon annan att stämpla kortet för en, säger hon.

Hon tycker att personer över åttio år borde få åka gratis.

- I Sverige och Estland får äldre personer åka gratis. Om det skulle vara gratis skulle människor kanske röra sig mera, och ju mer man rör sig, desto piggare är man.

Suvi Rihtniem sägeri att det inte går att erbjuda gratis kollektivtrafik, bland annat på grund av ekonomiska orsaker. Och hon tycker att möjligheterna att stämpla sitt resekort är goda.

- I buss och spårvagn finns det flera ställen där man kan betala för sin resa. Om våra kontrollanter ser att någon rör sig med rullator och att det skulle ha varit jobbigt för personen att betala för resan, så får de överväga om de bötfäller personen eller inte.

Morgonöppet: Med rullator i spårvagnen

Programmet är inte längre tillgängligt