Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Adam, del 1 - Identitet som transperson

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Adam del 1 - Identitet som transperson - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Adam har en examen och har börjat på en ny, men själv kallar Adam sig för arbets- och livsriktningssökande. En tillvaro som kan kännas ensam.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Det finns inget forum som hjälper en att mera konkret hitta vad man vill göra, säger Adam. Man tänker omkring i sitt eget huvud.

Då Adam inledde sina studier till artesan såg det ljust ut på arbetsmarknaden. Arbetsgivare kom till skolan och rekryterade längre hunna studerande. När Adam själv gick på trean såg läget redan helt annorlunda ut. På arbetskraftsbyrån föreslog de en arbetsgivare, men Adam visste att jobbmöjligheterna var små.

- Det är kanske inte så stor chans att de anställer nya människor när de permitterat sin normala personal.

Timeout från måsten

Adam blev ”rent sagt slut på allting” och beslöt sig för att ta ledigt ett år och bara ta jobb ifall något riktigt kul, eller högavlönat dök upp. Det gjorde det inte. När Adam efter mellanåret började leta jobb fortsatte problemen.

- Utbudet var väldigt begränsat: närvårdare, ingenjör och chef av olika slag. Jag är inte intresserad av att bli något av det. Det var lite skralt.

Adam tog en paus från jobb och studier. Förutom situationen på arbetsmarknaden gjorde viktiga personliga saker att han var i behov av en timeout från alla måsten. Han diskuterade sin transsexualitet med både en psykolog och en sexolog. Slutligen fick han en remiss till transpolikliniken i Helsingfors, där han gått sedan dess.

- Att jobba mer på ett personligt plan var hundra miljoner gånger viktigare för mig än allt folk som frågade: ”Hej du är arbetslös, varför har du inte sökt jobb? Ska du inte börja i någon skola?”

Tryck från omgivningen

Den enorma pressen från alla andra att man måste göra någonting speciellt, eller specifikt, det var ingenting jag funderade på under de åren. För tillfället studerar Adam formgivning, men är osäker på om det verkligen är vad han vill jobba med.

- Jag vill ha hjälp med att komma fram till vad jag vill göra. Om jag vill studera, om jag vill jobba, om jag vill stanna i Finland, eller åka utomlands.

Se och läs fler artiklar om Adam:

Adam, del 1 - Identitet som transperson
Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna
Adam, del 3 - Född i fel kropp
En andra pubertet

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata