Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bosnisk fotbollsfest i Närpes

Från 2013
Uppdaterad 16.10.2013 12:55.
Bosnisk fotbollsfest i Närpes - Spela upp på Arenan

Bosnien-Hercegovina är klart för fotbolls-VM 2014. Det här blev klart efter tisdagens kvalomgång då landslaget slog Litauen med 0-1.

Upplägget inför matchen var spännande: Bosnien-Hercegovina och Grekland låg på samma poäng i sin grupp, men Bosnien hade bättre målskillnad. För att Bosnien-Hercegovina skulle säkra gruppsegern var de piskade att vinna, eftersom Grekland spelade hemma mot chanslösa Liechtenstein. (Grekland slog Liechtenstein 2-0)

Programmet är inte längre tillgängligt

I Närpes finns en stor bosnisk minoritet. Då det är match samlas supportrarna på bosniska grillen Midhat's i Näsby, så även under tisdagen. Peter Lüttge var på plats och dokumenterade segeryran.
- Bosnien-Hercegovina är en ung nation, som aldrig har deltagit i varken EM eller VM, så man var på helspänn, säger Lüttge.

Ett mål i första halvlek dömdes bort, men i 67:e minuten hittade bollen in i Litauens mål. Därefter slog Bosnien-Hercegovina på defensiven och lyckades hålla sin nolla matchen ut. Därmed är laget klart för VM 2014 som spelas i Brasilien.

Supportrarna vällde ut ur grillen, sköt fyrverkerier och körde med bilkortege runt i Närpes.
- Jag fick följa med i en bil: i vänster fönster hängde jag ut med filmkameran och till höger hängde bosniska flaggan, säger Lüttge.

Filmaren Sixten Björkstrand var för sin del i Kaunas i Litauen och dokumenterade matchen på ort och ställe, tillsammans med Midhat's ägare, Pajo. Det hela skall under början av år 2014 resultera i ett avsnitt av serien Seportaget, just med temat fotboll.