Rostad pumpa och lök med ingefära och anka
En riktig delikatess i höstmörkret.
Rostad pumpa och lök med ingefära och anka
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 110 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 1 st butternutpumpa - squash, pumpa
- 4 st rödlök
- 3 matsked (msk) kallpressad solrosolja
- 1 st ankbröst
- 1 skiva ingefära
- 1 matsked (msk) honung
- 2 matsked (msk) soja - ekologisk
- 2 matsked (msk) ättika
- 200 gram (g) pumpa - kärnor
- 100 gram (g) fruktsocker
- 2 deciliter (dl) kallt vatten
- 1 nypa havssalt
Instruktioner

Skala pumpan noga runt om. Skär i grova bitar och rosta i ugn på 200 grader. Krydda med salt.
Dela lökar på hälften. Rosta snittyta i torr stekpanna till lite svartflammig, detta ger löken en grillsmak. Lägg löken på plåt tillsammans med pumpan. Baka lök och pumpa i ugn på 200 grader tills pumpan är mjuk.
Snitta fettet på ankbröstet och krydda runt om med salt och peppar. Lägg ankbröst i kall stekpanna och höj värme till medelvärme. Stek fettsidan tills gyllenbrun och knaprig.
Baka klart i ugn på 140 grader till en innertemperatur på 58 grader. Blanda ankfett med fintärnad ingefära, honung, soja och ättika.
Värm försiktigt och slå över de varma grönsakerna. Servera den rostade pumpan med tunt skuret ankbröst och pumpakärnskrokant.
Pumpakärnskrokant
Blanda socker, vatten och koka upp. Tillsätt pumpakärnor och koka till simmig konsistens.
Lyft kärnor ur sockerlag och fritera i matolja (180 C) tills gyllenbruna. Lägg upp på smörpapper och krydda med havssalt.