Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi går snoriga på jobb

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 13:04.
Man som snyter sig.
Bild: Yle/ Arja Lento

När vädret slår om, det blir kallt och regnigt, då är det bokstavligen förkylt igen. Men trots att vi är snuviga och allmänt hängiga, släpar vi oss på jobb.

Över hälften av finländarna jobbar trots att de är sjuka. Vi toppar listan i Europa. Inte ens tyskarna har så här hög arbetsmoral eller vad man kan kalla det när man far sjuk på jobb.

- Inte borde man komma sjuk på jobb, säger hälsocentralläkare Matti Sivonen. Men sjukvårdspersonalen vet att det är mycket arbete och lite folk på jobbet, så därför kommer man hit med snuva och influensa.

Läkare och företagare har lägst sjukfrånvaro

Läkarna är en yrkesgrupp där 60 procent kommer på jobb trots att de är sjuka. De som jobbar i team eller är mitt uppe i ett projekt med flera inblandade undviker också att bli hemma. Företagarna är en annan yrkeskategori där man jobbar trots att man är sjuk.

Pia Stenroos som är företagare säger att hon försöker förebygga förkylningar med vitlök och kurera dem med honung, men på jobb kommer hon.

- Det går ibland att ordna med extra hjälp i butikerna, men det finns arbete som måste skötas alla dagar. De sakerna kan eventuellt skötas hemifrån, säger Pia Stenroos.

Finländarna har hög arbetsmoral

Jag försöker låta bli att hosta på dem

Både Matti Sivonen och Pia Stenroos upplever att arbetstagarna har en hög arbetsmoral. Det är rätt sällan de stöter på folk som låtsas vara sjuka.

Matti Sivonen har lagt märke till att sjukfrånvaron minskar under lågkonjunkturer. Fast arbetstagarna mår mentalt dåligt kommer de ändå på jobb. En annan sak Sivonen har lagt märke till under sin långa karriär som hälsocentralläkare och företagsläkare är att sjukfrånvaron är lägre i företag där de anställda får vara hemma några dagar utan sjukintyg.

-Sjukintyget är endast en rekommendation. Det är inte en lapp där doktorn ger order om att man ska stanna hemma. Men många arbetstagare tror att de inte ens får fara på jobb under pågående sjukskrivning, säger Matti Sivonen.

- Det är sällan jag råkar ut för "fejksjuka". Speciellt personer som har familj visar ett stort ansvar vad gäller att sköta jobbet, säger Pia Stenroos.

Fast egentligen borde man stanna hemma om man är förkyld. Risken finns att man smittar ner sina arbetskamrater. Eller i Sivonens fall patienter.

- Jag försöker låta bli att hosta på dem!

Hör mera om "sjuknärvaro" i Radiohuset på måndag 21.10

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Mer om ämnet på Yle Arenan