Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Lätt SM

Från 2013

Fråga: Min partner säger att hon njuter av lätt sm, och det gör jag också, men än så länge har hon sagt emot varje gång jag har försökt göra något. Vad ska jag göra?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar: SM står för sadomasochism och betyder lätt förklarat ett rollspel där den ena är dominant och den andra underlägsen. Det kan sedan innefatta helt olika aktiviteter beroende på vad man är intresserad av.

Ett tips för er kan vara att ni i förväg kommer överens om och diskuterar vad ni ska göra, hur ser planen ut? Viktigt är också att ha ett skyddsord för den underlägsna att varna eller stoppa leken om det känns som att det närmar sig eller går över gränsen. Man kan exempelvis använda orange för att varna och rött för att stoppa. Att mitt i vaniljsex komma med några överraskningar och plötsligt dra det åt sm-hållet tas knappast hemskt väl emot, utan här gäller det nog att planera. Det är också bra att efteråt diskutera: hur kändes det? Vad gillade du, vad gillade du inte? Fungerar spelreglerna?

Att planera på förhand är i synnerhet viktigt om båda eller endera har lite eller ingen erfarenhet av sm från tidigare. Den här sortens sex kräver också att man känner sina egna och varandras gränser, och att man verkligen kan lita på varandra.

Mer om ämnet på Yle Arenan