Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Varvskrisen kan vara positiv för Åboregionen

Från 2013
Bildtext Nu är det dags att komma på vad som kunde bli nästa storsäljare i Åboregionen.
Bild: Simon Brooke-Webb / EPA

Varvsindustrins kris kan vara en positiv sak för Åboregionens utveckling. Det säger framtidsforskaren Olli Hietanen vid Åbo universitet.

- Jag tycker att man ska se varvskrisen som en väsignelse och en början på något nytt. En ekonomisk kris och en eventuell konkurs gör att man måste hitta nya lösningar som gör att allt kan förändras till det bättre, säger Hietanen.

Hietanen tar som exempel varven i Åbo och Raumo och säger det var bra för Raumo att Raumovarvet lades ner.

- Jag tycker att Raumo har ett bättre utgångsläge jämfört med Åbo eftersom de inte längre har ett varv att kämpa för. Nu kan de inte längre jobba för att rädda varvet utan börja fokusera på att hitta nya lösningar och fundera på vad var nyttan med att varvet stängdes. I Åbo kommer man ännu att fokusera på att rädda varvet och då stampar man på stället.

Olli Hietanen arbetar som framtidsforskare och utvecklingschef vid Åbo universitet.
Bildtext Olli Hietanen arbetar som framtidsforskare och utvecklingschef vid Åbo universitet.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Hietanen säger att världen hela tiden förändras och att vi inte ska fastna i gamla spår. Om kryssningsfartyg och mobiltelefoner inte längre säljer måste vi tänka framåt. För att undvika kriser som i fallet med varvet i Åbo och Raumo eller Nokiafabriken i Salo så borde man tänka framåt hela tiden.

- Problemet är att vi väntar för länge med att komma med nya kreativa lösningar. Redan då vi är som starkast och försäjlningen går bra borde vi fundera på vad är nästa steg, vad är nästa produkt, säger Hietanen.

Hietanen tar skogsindustrin som ett exempel och påpekar att de i dag blivit mer mångsidiga.

- Förr tänkte man att skogsindustrin enbart gör papper. Men om man glömmer pappret så märker man att man kan göra nästan vad som helst av bioråvaror. På samma sätt kan vi också utveckla varvsindustrin genom att bygga olika typer av fartyg eller genom att använda samma teknik till att till exempel bygga hus eller rymdfarkoster.

Trender kommer och går i samhället, men Hietanen påpekar att mycket också handlar om att skapa trender. Du måste själv bestämma hur du vill att framtiden ska se ut och först sen kan man börja fundera på hur man skapar en sådan framtid.

- Vad som blir nästa storsäljare är helt fast i oss själva, det är endast vår fantasi som sätter gränserna, säger Hietanen.