Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Gräl om Esbo stadshus har kostat oss hundratusentals euro"

Från 2013
Uppdaterad 16.10.2013 17:12.
Harriet Klar-Kristola.
Bild: YLE/Rose-Marie Dahlström

Redan för tio år sedan konstaterade Esbo fullmäktige att stadshuset är en het potatis när det gäller utvecklandet av centrum, men än så länge har man inte kunnat enas om det asbestdrabbade huset ska rivas eller bevaras.

På stadsplaneringsnämndens möte igår beslöt man därför att gå vidare med två förslag till stadsstyrelsen, det ena talar för att huset rivs och det andra för att det bevaras.

Harriet Klar (SDP) från stadsplaneringsnämnden är en av de som brinner starkast för att bevara stadshuset.

- Jag hade förberett ett förslag att bevara stadshusets fasad och aula, men jag fick inte så många medlemmar bakom mitt förslag, så vi beslöt att kompromissa, förklarar Klar.

Delade åsikter om stadshusets yttre

Klar säger att några motiverade rivningen med att huset är fult.

- Men inte kan vi ju tänka på hur huset ser ut, utan våra skattebetalare och vad som blir billigast, säger hon.

Klar säger att hon fått ta del av uträkningar som visar att det blir billigare att sanera byggnaden än att riva den. Hon medger ändå att oförmågan att enas kring stadshusets öde har försenat utvecklingen av Esbo centrum.

Dessutom säger Klar att det har inneburit onödiga utgifter då staden satsat på arkitekttävlingar med resultat som inte har förverkligats, och hyreskostnader för tillfälliga utrymmen för stadsdirektören Jukka Mäkelä.

- Jag tror att många hundratusen har gått till spillo på grund av det här. Jag tycker att det är oförskämt att lägga skattebetalarnas pengar på sådant här när det finns skolor som behöver saneras och sjuka och åldringar, säger Klar.

Stadsfullmäktige beslöt redan år 2010 att det nuvarande stadshuset skulle rivas och att det inte skulle byggas ett nytt stadshus i dess ställe. Museiverket och De obundna i Esbo rf var ändå intresserade av att bevara byggnaden.