Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannf i Helsingfors har slarvat bort kvitto - bokslutet inte godkänt

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Sannfinländska valaffischer.
Bildtext Fjolårets bokslut för Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt är fortfarande inte godkänt.
Bild: Yle

Bokslutet för Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt för i fjol är fortfarande inte godkänt på grund av ett bortslarvat kvitto. Det antas bero på att distriktet i fjol bytte ordförande och därför har inte alla kvitton ännu redovisats. Bokslutet har därför inte heller kunna läggas ut på Statens revisionsverks webbplats där partiernas bokslut numera ska finnas.

Ekonomichef Auli Kangasmäki på Sannfinländarnas partikansli, som har hand om bokföringen, anser att det här inte är något att fästa uppmärksamhet vid.

- Kvittot har försvunnit då distriktets ordförande byttes ut. Men det är ett helt normalt kvitto och här finns inget konstigt. Det här hör till bokförarens vardag och ingen har gjort något fel. När personerna har bytts ut har en lapp på några tior råkat bli i en skrivbordslåda. Det här är ingen grej. Allting har gått rätt till. Också du har säkert tappat bort ett kvitto på några tior, säger Kangasmäki.

Radio Vega Huvudstadsregionen: Bokslutet för Sannf:s Helsingforsdistrikt inte färdigt

Programmet är inte längre tillgängligt

Summan ändras under intervjun

Auli Kangasmäki försäkrar att kvittot lämnas in nästa vecka.

- Kvittot är på kommande.

Hur kan du vara så säker på det?
- Eftersom vi först nu har börjat utreda det hela. Vi har haft tidsbrist men det är nu under arbete och görs nästa vecka, säger Kangasmäki.

I början av intervjun säger Kangasmäki att det borttappade kvittot har en summa på över hundra euro, men under intervjuns gång minskar summan till omkring en tia.

- Jag vet inte om det är fråga om under eller över hundra euro, men kvittot saknas, säger hon.

Revisionsverket kan inget göra

Revisionschef Jaakko Eskola på Statens revisionsverk säger att bokslut bör lämnas in till dem en månad efter att det har godkänts. Annars blir partiet i värsta fall tvunget att betala vite, men om bokslutet inte har godkänts kan revisionsverket inget göra.

- Om bokslutet inte har godkänts finns heller ingen tidsfrist inom vilken det bör lämnas till revisionsverket. Lagen säger inget om när ett möte som ska godkänna bokslutet senast ska hållas, säger Eskola.

Eskola säger att revisionsverket i mitten av september uppmanade de partidistrikt som inte hade lämnat in sitt bokslut till revisionsverket att göra det inom en månad, förutsatt att bokslutet har godkänts.

Revisionsverket håller nu på med en granskning av boksluten inom partiernas Helsingforsdistrikt. Eskola säger att man under nästa vecka ska titta närmare på dem.

Alla andra partiers Helsingforsdistrikt blev färdiga med sina bokslut under våren. De flesta godkände fjolårets bokslut i april.

Stormigt distrikt

Det har redan under en längre tid stormat inom Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt. Distriktet bytte i fjol somras ut ordförande Juha Väätäinen mot den nuvarande ordföranden Arto Välikangas.

Orsaken till ordförandebytet uppgavs vara förtroendebrist och att Väätäinen bestämde allting ensam. Partiledningen uppskattade inte ordförandebytet och enligt Helsingin Sanomat har partistyrelsen nu straffat distriktet genom att inte betala ut partistöd till Helsingforsdistriktet i år. I fjol fick distriktet 14 995 euro i stöd från partiet.

I mitten av september avgick distriktssekreterare Kristina Ljungqvist. Orsaken till hennes avgång var att partiet stängde ute partidistriktet från all verksamhet och att kommunikationen mellan partiet och distriktet inte fungerade.

Antti Valpas har nu tagit över som t.f. distriktssekreterare efter Ljungqvist.

Yle Huvudstadsregionen har i en rad inslag och artiklar granskat ekonomin i partiernas Helsingforsdistrikt. Här är alla artiklar:

SFP:s Helsingforsdistrikt gjorde vinst på tiotusentals euro i fjol
Tarasti: Möjligt att det är fråga om jäv
Samlingspartiet får stöd av byggbolag - ser inga problem med jäv