Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Helsingfors sparar inte på att dra in funktionshindrades kortförmån"

Från 2013
Uppdaterad 17.10.2013 10:37.
Bildtext Verksamhetsledaren för handikappförbundet Tröskeln Kalle Könkkölä hoppas att staden räknar igen
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Verksamhetsledaren för handikappförbundet Tröskeln Kalle Könkkölä, tror inte att Helsingfors sparar genom att dra in de funktionshindrades gratis resekort.

Enligt budgetförslaget för nästa år dras biljettförmånen in från och med den första januari 2014.

Morgonöppet: Kalle Könkkölä

Programmet är inte längre tillgängligt

Staden har motiverat beslutet med att de funktionshindrade redan har tillgång till färdtjänst. Med färdtjänst får de nio gånger tur och retur till priset av en bussbiljett.

Könkkölä säger att det här leder till att funktionshindrade i större utsträckning kommer att använda sig av färdtjänst istället för kollektivtrafik och att det blir dyrare för Helsingfors.

- De flesta som använder färdtjänst använder den kanske 6-7 gånger per månad. Två vanliga taxiresor eller en invataxiresa kostar samma sak som en månadsbiljett till kollektivtrafiken, så det blir ganska fort dyrare än att få åka gratis med bussen, säger Könkkölä.

Könkkölä pessimistisk

Enligt Könkkölä har man dessutom räknat fel när man har räknat ut hur mycket staden sparar.

- Social och hälsovårdsverket sparar en miljon men HRT förlorar en miljon på det här, så det blir ingen vinst, säger Könkkölä som hoppas att man verkligen sätter sig ner och räknar en gång till innan det slutgiltiga beslutet fattas.

Hur tror du nu att det går?
- Fullmäktige har sista ordet och beslutet kan ändras där. Jag är ganska pessimistisk. Det finns inte så många ansvariga beslutsfattare, säger Kalle Könkkölä.

Ärendet ska ännu behandlas i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

I Helsingfors finns det omkring 12 000 funktionshindrade som enligt lagen har rätt till färdtjänst. Ungefär en tredjedel av dem har också haft rätt till gratis kollektivtrafik.

Läs också:
Helsingfors slopar gratis resekort till funktionshindrade
Helsingfors planerar slopa gratis resekort för funktionshindrade