Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Syn- och hörselskadade samarbetar

Från 2013
Birgitta Nordström och Tor Wernér.
Bildtext Birgitta Nordström och Tor Wernér.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ljud, ljus och reklamskyltar. Det är några av de saker som gör livet knepigt för den som har nedsatt syn eller dålig hörsel. Birgitta Nordström vet hur det är att leva med sämre syn och Tor Wernér vet hur litet han hör då det är mycket ljud omkring honom.

Birgitta Nordström är ordförande för Svenska synskadade i Västnyland. Hon berättar att det vid jultid blir svårt för den med sämre syn att ta sig fram på trottoarerna. Där finns reklam och julljus som lyser.
Tor Wernér, ordförande för Svenska hörselskadade i Västnyland, har problem till exempel på tågstationer. Han vet inte vad som händer om personalen enbart informerar via högtalarna och informationsskyltarna inte fungerar.

Det här hindrar dem ändå inte från att vara aktiva i samhället, de uppmanar i stället folk att ge sig ut i stället för att sitta hemma.

Nu har föreningarna börjar samarbeta och det tror Wernér och Nordström att de kommer att fortsätta med. Många medlemmar är ju med i båda föreningarna.

Ett sätt att samarbeta är att ordna evenemang tillsammans. Det gör föreningarna måndagen den 21 oktober klockan 10-17. På Sea Front i Ekenäs ordnas öppet hus där de synskadades rehabiliteringsrådgivare Britta Nyberg, optiker Inger Lindberg och hörselrådgivare Lisbeth Faldetta är på plats.