Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En öppen dörr för de bostadslösa

Från 2013
Bildtext Maiju Rantanen, till vänster, har arbetat frivilligt i många år. Liisa Äyräs håller Elokolo öppet för alla, varje dag.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Människor kan inte föreställa sig hur det är att inte ha en bostad, säger Liisa Äyräs på Elokolo i Åbo. De bostadslösas natt uppmärksammas med evenemang på Salutorget i Åbo.

Radio Vega Åboland: De bostadslösas situation uppmärksammas i Åbo

Programmet är inte längre tillgängligt

En dag är långt i från tillräckligt om avsikten är att man vill hjälpa de över 200 personer som lever bostadslösa i Åbo. Men det är uppmärksamheten av ett problem som räknas och kan leda till att någon kanske vill engagera sig och vill hjälpa till, säger Liisa Äyry som arbetar på Elokolo i Åbo.

Elokolo arbetar med förebyggande rusmedelsarbete. Och utrymmet på Universitetsgatan 10 i Åbo är öppet för alla, alla dagar - året runt.

Enligt statistik från 2012 finns det 224 bostadslösa i Åbo, av dem är 35 under 25 år. Men Liisa Äyräs menar att siffrorna inte riktigt stämmer.

Antalet bostadslösa under 25 år i Åbo är ökande. Äyräs hänvisar till en undersökning som gjordes av Turun yliopisto som visade på helt andra siffor.

- Det är närmare sanningen att säga minst 100 bostadslösa som är under 25 år. Det är ett problem som blir allt större i Åbo, menar Äyräs.

På Elokolo har man ett trettiotal besökare varje dag, många av dem är bostadslösa. Här kan de köp kaffe och smörgås för en liten peng eller bara umgås med andra.

På Salutorget serveras soppa mellan klockan 18 till 19.30. Då delar marn också ut kläd- och matkassar. Elokolo har öppet till klockan 22.