Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finansiärer tror på tillväxtföretag

Från 2013
Uppdaterad 17.10.2013 12:05.
Programmet är inte längre tillgängligt

Bland små och medelstora företag finns potential att ersätta arbetsplatser som förlorats genom den ekonomiska nedgången. Det tror både företagare och investerare. Trots att utländsk investering minskar i Finland, tror riskkapitalfinansiärer på entreprenörerna. Esboföretaget Enevo ligger rätt i tiden, och väntar sig ett rejält uppsving.

De senaste åren har en del branscher haft svårt att hitta kapital för sin verksamhet. Riskkapitalplacerarna har också blivit försiktiga då många nystartade bolag misslyckats. Men flera finländska succéföretag statuerar exempel för entreprenörerna. Och många branscher kan panta på framtida framgångshistorier.

- Jag ser verkligt ljust på framtiden för finländska företag och jag tror det finns många branscher som har bra möjligheter i Finland. Det gäller att ha världsledande teknologi och bra idéer, vilket det finns gott om här i Finland, säger Marika af Enehjelm, som är vd för Finska riskkapitalföreningen.

Konkreta produkter säljer

Hennes byrå söker lovande företag i behov av kapital. Intresset och behovet är stort, då nyföretagartrenden håller i sig. Ska bolagen växa globalt och kunna anställa folk, behövs pengar också efter startfasen. Men det krävs resultat för att bevisa sin potential.

- Vi satsade mycket egna pengar och etablerade goda relationer till finansiärer från början. Och det är lätt när man visar upp en produkt och förklarar "den här gör det här", säger Fredrik Kekäläinen som är vd för Enevo.

Bolaget gör sensorer som mäter takten hur snabbt sopkärl fylls. Tekniken koordinerar sedan tömningen, så att inga onödiga tömningar görs, vilket sparar pengar. Mottagandet har varit positivt och redan nu finns lojala kunder globalt.

Konkurrenskraften förbättras

Att både näringslivet och regeringen efterlyser en bättre konkurrenskraft är en bra sak, men det behöver inte betyda att all tillverkning flyttar till låglöneländer.

- Vi sköter tillverkningen i Finland eftersom vi måste ha den högsta möjliga kvaliteten på produkterna. Att något är "Made in Finland" ger produkterna högt anseende utomlands, vilket hjälper oss i marknadsföringen, säger Kekäläinen.

Färsk statistik visar ändå att investeringsintresset är större i tillväxtmarknaderna, än i Finland.

- Det tyder på att konkurrenskraften är i en svacka, varför utgifterna borde hållas måttliga. Men att företagsbeskattningen sänks är ett bra exempel på en positiv utveckling, säger Elisa Newby, som är nationalekonom på Finlands Bank.

Dessutom lyfter Newby fram många andra konkurrensfördelar Finland har i förhållande till tillväxtekonomierna. Utbildningsnivån, stabil infrastruktur och tillförlitliga institutioner talar alla till Finlands fördel. Det har också fått en del företag som tidigare utlokaliserat verksamhet till låglöneländer att tänka om och fokusera på Finland. Enevo räknar också med att expandera i Finland. Inom ett par tre år räknar Fredrik Kekäläinen med att företaget kan sysselsätta kring 100 personer, varav största delen ska jobba i Finland.

Multimiljardbusiness globalt

- Inom avfalls- och återvinningsbranschen finns en enorm potential och här i Finland har vi lyckats bra med att kombinera grön teknologi och it-kunnande, säger Kekäläinen.

För att företagen ska lyckas ta sig fram till tillväxtfasen, behövs förutom finansiering också mod från entreprenörerna, menar Marika af Enehjelm.

- Bollen ligger nog hos dem. Att de själva vill och vågar växa och anställa. Finansiering finns nog, men vi behöver också allmänt i Finland kunna glädjas över företag som verkligen lyckas, säger af Enehjelm.