Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpristagare vädjar till Ryssland för Greenpeace-aktivister

Från 2013
Uppdaterad 17.10.2013 18:56.
Desmond Tutu
Bild: EPA/FELIPE TRUEBA

En grupp mottagare av Nobels fredspris vädjar till Rysslands ledning om att ändra åtalen mot de Greenpeace-aktivister som sitter häktade i Murmansk, anklagade för sjöröveri.

De elva fredspristagarna vill att Rysslands president Vladimir Putin gör sitt yttersta för att de orimliga åtalen om sjöröveri skulle rivas upp, och eventuellt skrivas om så att de motsvarar internationell och rysk lag.

Bland undertecknarna finns bland andra den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu. Övriga undertecknare är bland annat amerikanen Jody Williams, som fick Nobelpriset 1997 för sin kamp för ett förbud mot personminor, och Adolfo Perez Esquivel som fick priset 1980 för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna i Argentina.

Om domstolen i Murmansk dömer de 28 Greenpeace-aktivisterna för sjöröveri för en attack mot en oljerigg i Barents hav, riskerar de 15 års fängelse.

Ahtisaari: Jag blev inte tillfrågad

President Martti Ahtisaari, som fick Nobels fredspris år 2008, har inte undertecknat brevet.

Ahtisaari säger till Yle att han aldrig blev tillfrågad att skriva under.

Enligt Ahtisaari kan Nobelpristagarnas vädjan göra mera skada än nytta. Det kan leda till en motsättning som kan göra det svårare att hitta en lösning.

- Vladimir Putin skulle till och med kunna benåda aktivisterna på eget initiativ, påpekar Ahtisaari.

Diskussion om artikeln