Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bilhjälp för hjälplösa (packa bilen)

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2013 12:54.
Bilhjälp för hjälplösa 5

Att packa en bil är egentligen ingen konst, fast ändå hur svårt som helst! Vad man bör komma ihåg då man ska sätta igång med sitt bagage.

De tyngsta sakerna längs ner och helst mot framväggen i bagaget och de lättaste högst upp, ovanpå. Sen ska man försöka undvika att ha ömtåliga saker längst ner. Försöka undvika att det blir tomma luftfickor mellan de olika sakerna i bagagerummet. Fyll igen med olika små grejor så att det mesta nästan är fastkilat i varandra och inte slipper att röra sej åt något håll. För varje cm som något gods slipper att röra på sej så flerdubblas vikten och kraften som föremålet har då det kan röra på sej. På så vis kan det komma med hård fart och bryta igenom baksätet, mellanväggen eller motsvarande, till skillnad mot att föremålet / godset skulle stå tätt intill den så kallade mellanvägen, och då inte slår alls lika hårt.

De prylar man ska ha ut först ska vara lättillgängliga och ligga högst ovanpå det övriga bagaget om möjligt.

Mjuka saker är bra att sätta framför hårda saker eller linda in runt omkring ömtåliga saker. Mjuka saker går också förvånansvärt bra att klämma in både här och där i alla möjliga små skrymslen.

Har man lyckas packa riktigt tätt och bra så rör sig inte bagaget på sig så lätt i första taget. Sakerna låser helt enkelt fast varandra.

Spännremmar, nät, galler och andra skyddsredskap ska man använda så ofta det bara är möjligt. Har man djur i bilen, se till att buren sitter fast och inte är lös. Det finns till och med speciella selar som är till för olika djur.

Allt som kan röra på sig i bilen kan ställa till med stor skada vid en krock eller hård inbromsning då det kommer flygande. Ett 30 kg:s barn väger lika mycket som en elefant vid en hastighet av 80 km / h ifall det blir tvärstopp på ett eller annat vis.

Att packa en släpvagn har samma regler, men där är det ännu viktigare att spänna fast det man har på släpet. Lasten på släpet strävar ALLTID framåt så det ska spännas fast åt båda hållen. En annan viktig sak är hurudan balansen är på släpet. En baktung släpvagn kan lyfta baken på dragbilen och då går det dåligt och hela ekipaget viker ihop sig som en fällkniv. Så fort farten ökar börjar hela fordonskombinationen att wobbla, d v s svänga fram och tillbaka vid
drakkroken. En rätt lastad släpvagn ska ha mellan 30-120 kg på dragkulan och det orkar man lyfta någorlunda upp fram och tillbaka. Går det för lätt att lyfta bör man nog flytta lasten lite framåt. Nästan hellre lite för framtungt än baktungt.

Använd sunt bondförnuft då ni ska på resa och börjar packa. Var inte rädd för att plocka ur i några gånger tills det blir bra, för i slutändan kan det faktiskt rädda liv om lasten är rätt packad och inte kan röra på sig.

Lycka till i packandets konst och på höstsemestern!

BilCalle

Mer om ämnet på Yle Arenan