Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tjugofem jobb försvinner i Sjundeå

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 08:28.
Harjulinna mottagningscentral i Sjundeå
Bildtext Tjugofem personer blir utan jobb då Harjulinna stänger i Sjundeå.

Tjugofem jobb försvinner i Sjundeå när asylmottagningen för minderåriga stänger i vår. Chefen på Harjulinna hoppas att ungdomarna hinner få sina asylbeslut innan enheten stänger i vår.

Nedläggningsbeslutet från Migrationsverket kommer att leda till samarbetsförhandlingar för personalen vid Röda Korsets Nylandsdistrikt som driver verksamheten på Harjulinna i Sjundeå.

Timo Nyholm, som är chef för Harjulinna säger att Migrationsverkets beslut i onsdags (16.10) kom som en fullständig överraskning för både personalen och de som bor på Harjulinna. Personalen trodde att platsantalet minskar så som det gjorde till exempel i somras - men inte att hela Harjulinna stänger.

- Det är tufft, ingen väntade sig ett sånt här besked, säger Nyholm.

Alla 20 platser vid enheten för familjer som behöver stöd är för närvarande i bruk. Barnen där är mellan 2 och 8 år gamla. Ungdomsenheten har i dag 15 ungdomar då platsantalet är 28. De unga är i åldern 10 - 17 år.
Åtta av ungdomarna bor på grupphemmet och sju i stödbostäder.

Dämpad stämning

Timo Nyholm beskriver stämningen på Harjulinna som besviken och dämpad. Han hoppas att de flesta av enhetens nu 25 klienter kan beviljas asyl innan Harjulinna stänger. Resten måste placeras i Migrationsverkets andra enheter för minderåriga asylsökande.

- Ungdomarna har inte haft en lätt start i livet. Harjulinna har för många blivit som ett hem. Här har de för första gången kunnat känna sig trygga. Unga som tidigare har fått asyl och flyttat ut, ser Harjulinna som sitt barndomshem, säger Nyholm.

De unga på Harjulinna har gått i skola Aleksis Kiven koulu i Sjundeå kommuncentrum. Unga som inte längre är läropliktiga har fått undervisning på folkhögskolan Kanneljärven opisto i Lojo.

Läs nyhetsartikeln om stängningen här