Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo vill höra till metropolområdet genast

Från 2013
Uppdaterad 13.05.2015 14:59.
På Lojos hemsida kan du kanske i framtiden hitta Lojopolitikernas bindingar.
Bildtext Lojo önskar klarhet i metropolfrågan innan de olika fusionutredningarna sätter i gång.

Lojo vill genast bli del av det så kallade metropolområdet. Det här budskapet vill Lojo nu starkt föra fram till statsmakten.

Lojos representanter träffar därför i dag (18.10) metropolminister Krista Kiuru från SDP. Det är Lojo stadsdirektör samt ordförandena för stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Lojo som träffar Kiuru på förmiddagen.

Lojo vill framföra till ministern att det på allt sätt vore vettigt att staden är med i det planerade metropolområdet med gemensam trafik-, bostads- och näringspolitik. Lojo önskar klarhet i metropolfrågan innan de olika fusionutredningarna sätter i gång.

Kommunerna måste före utgången av november meddela Finansministeriet vilka grannar de kan tänka sig att utreda fusion med.

Grannkommunen Vichtis utreder fusion med Esbo och Grankulla. Det vore ologiskt om den större kommunen Lojo fanns på andra sidan metropolgränsen, tillägger Lojo i sin skrivelse till ministern.

Borgås representanter deltar också i ministerträffen. Borgå är heller inte en av de 14 kommuner som i dag officiellt bildar metropolområdet. Vichtis, Hyvinge, Mäntsälä och Kyrkslätt finns däremot redan nu på listan.

Artikeln har korrigerats: Borgå är officiellt inte en del av metropolområdet i dag.

Diskussion om artikeln