Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Etiopien torterar politiska fångar

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 07:23.
Förhörsrum i fängelset Tuol Sleng
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Linus Hoffman

Människorättsorganisationen Human Rights Watch slår larm om att Etiopien torterar politiska fångar. Human Rights Watch anklagar Etiopien för att utnyttja antiterrorlagarna för att kväsa oliktänkare.

Human Rights Watch har intervjuat 35 tidigare politiska fångar som har suttit i det ökända Maekelawi-fängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. De berättar om hur de har slagits, sparkats och misshandlats med olika redskap, speciellt under förhör.

En del tidigare fångar vittnar om hur de har hängts i handlederna i flera timmar medan misshandeln har pågått. De berättar också att det har hållits fångna i förfärliga förhållanden, och har nekats rätten att träffa sina anhöriga och sina advokater.

Antiterrorlagarna missbrukas

En stor del av fångarna i Maekelawi är politiska fångar, till exempel oppositionspolitiker, journalister och aktivister. De vittnar om hur myndigheterna har använt tortyr för att få den att lämna information och erkänna brott de inte har begått.

Human Rights Watch anklagar Etiopien för att utnyttja sina vagt formulerade antiterrorlagar för att kväsa oliktänkare. Enligt organisationen har myndigheterna systematiskt gått hårt åt oliktänkare ända sedan det omstridda parlamentsvalet år 2005.

Det var under de här lagarna som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fängslades år 2011. De frigavs efter ett drygt år i etiopiskt fängelse.

Etiopien nekar till anklagelserna

Etiopiska myndigheter avfärdar rapporten som lögner och säger den inte är tillförlitlig. En talesman för Etiopiens regering säger att Human Rights Watch inte har några som helst bevis för sina påståenden eftersom organisationens representanter inte har varit på plats.

Talesmannen försäkrar att Etiopiens antiterrorlagar följer internationell standard och att förhållandena i Etiopiens fängelser är humana.