Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals evakuerade undan bränder i Australien

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 10:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Se video på de häftiga bränderna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australiensiska brandmän tampas med omfattande skogsbränder. Minst ett hundratal hus har förstörts och bränderna har krävt åtminstone ett människoliv.

Flera häftiga skogsbränder härjar i delstaten New South Wales i Australien. Myndigheterna beskriver situationen som farlig på många håll.

Tusentals människor tillbringade natten på olika evakueringscenter medan de väntade på besked om deras hus hör till de som har förstörts i bränderna.

Ett dödsoffer hittills

Hur många hem som har förstörts är ännu oklart, men myndigheterna säger att det rör sig om tiotals, kanske hundratals. I de värst drabbade områdena är skolor och vägar stängda.

Bränderna har hittills krävt åtminstone ett dödsoffer. En 63-årig man dog av en hjärtattack när han försökte rädda sitt hem undan lågorna.

Det brinner okontrollerat på många håll

På fredagen brann det fortfarande på cirka 100 platser i delstaten, och över 20 av bränderna var inte under kontroll enligt myndigheterna. De värsta bränderna härjar i bergskedjan Blue Mountains cirka 70 kilometer från delstatshuvudstaden Sydney.

Över 2 000 brandmän kämpar för att släcka bränderna. Släckningsarbetet försvåras av av hårda vindar och mycket höga temperaturer.

Bild: James Brickwood / EPA

Ovanligt häftiga bränder

Skogsbränder är vanliga i Australien, men de brukar förekomma först lite senare på året. Myndigheterna beskriver årets bränder som de värsta på ett årtionde, och oroar sig över vad de heta och torra sommarmånaderna kan föra med sig.

Brandmän på plats berättar att lågorna på sina ställen är över 20 meter höga. Bränderna rör sig också ovanligt snabbt och har redan förstört över 500 kvadratkilometer.