Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldtäktsstaty väcker raseri

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 21:43.
Bild: Spiegel Online

En staty, som föreställer en sovjetisk soldat i färd med att våldta en kvinna, har väckt stora protester i Polen och Ryssland. Den har rivit upp känslor från slutskedet av andra världskriget i båda länderna.

Statyn kallas "Komm Frau" eller fritt översatt "Kom kvinna". Statyn visar en soldat med sovjetisk hjälm, som greppar en liggande, höggravid kvinnas hår samtidigt som han sätter en pistol i hennes mun. Statyn hann vara rest bara under några timmar i den polska staden Gdansk innan polisen tog bort den.

Anstiftan av hat

Den polske konstnären Jerzy Bohdan Szumczyk misstänks nu för anstiftan av hat mot ras eller nationalitet. Enligt den tyska tidskriften Spiegel Online kan han dömas till upp till två års fängelse. Själv säger sig konstnären ha velat skildra hela det lidande, som våldtäktsoffer måste utstå.

Välvald plats

Statyn restes på en öppen plats i Gdansk, som också pryds av en sovjetisk stridsvagn. Dess syfte är att påminna om att staden befriades ur den nazistiska ockupationen av Röda armén i slutet av det andra världskriget. Sovjetiska soldater gjorde sig skyldiga till mycket sexuellt våld i samband med att de befriade bland annat Gdansk.

Diskussion om artikeln