Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anna Rikkinen helar med sina smycken

Uppdaterad 21.10.2013 12:29.
Anna Rikkinen

Hennes smycken ser ut som schackpjäser, avhuggna stolsben och skulpturer av trä. De hänger på väggen i Designmuseets utställning From the Coolest Corner – Nordiska smycken. Smyckena är som en tung fläkt från barocktiden. Vad händer när man bär ett smycke, som är stort och tungt. - Om du bär mitt smycke i tre dagar får du huvudvärk och sjuk nacke, säger Anna. Men det händer också något med ditt inre.

design Anna Rikkinen
Bildtext A Dutch Encounter, design Anna Rikkinen

Smyckesdesignern Anna Rikkinen sögs in i barocktidens majestätiska porträtt från den holländska guldåldern. Stora, stärkta spetskragar lyfte fram den person, som porträtterades. Anna studerade på Gerrit Rietveld- akademin i Amsterdam, då hon fick inspirationen till smyckeskollektionen A Dutch Encounter.
- Tänk dig att du går in i en katedral, det känns helt annorlunda än då du går in i en bastu. Utrymmet förändrar oss. Jag vill att mina smycken också ska ge en rumslig känsla åt bäraren.

Anna Rikkinens smycken är gjorda av möbeldelar av trä, som hon samlat på sig från olika loppmarknader under flera års tid. Hon har kombinerat delarna i samma stil och skapat barocka smycken som ser ut som stilleben. De utstrålar koncentration och evighet. Smyckena känns bestående, något som vår flyktiga och barnsligt föränderliga tid behöver.

Design Anna Rikkinen
Bildtext A Dutch Encounter, design Anna Rikkinen

- Jag vill att bäraren skall känna att hon eller han bär något med stolthet. Anna Rikkinens smycken blir som ett hjälpmedel till en ny existens. De ger tyngd åt människans fysiska gestalt, och större närvaro. Från den tunga barocken har Anna gått vidare till rokokons lekfulla stilperiod. Hennes nya droppformade glassmycken har just ställts ut i ett tyskt slott i München.

av Pia-Maria Lehtola

Se mer i Pixel den 18 oktober kl 18.30 i Yle Fem!

Mer om ämnet på Yle Arenan