Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Solidium har inget behov att dumpa aktier"

Från 2013
Uppdaterad 18.10.2013 17:00.
Bild: Yle

På statsägda placeringsbolaget Solidium avvisar man i dag svenska ekonomitidningen Dagens Industris uppgifter om att Solidium skulle vara tvunget att dumpa aktieposter i till exempel Metso och Sampo för att rädda det krisdrabbade gruvbolaget Talvivaara.

- Det finns inget akut behov av att sälja ut aktier för Solidium, säger Petter Söderström som är finansieringsdirektör på Solidium. Solidiums finansieringssituation är mycket stabil eftersom vi har över 200 miljoner euro i kassan plus krediter på 700 miljoner.

Gällande frågan om Solidium har planer på att öka sitt aktieinnehav i Talvivaara svarar Söderström att det är för tidigt att säga. Talvivaaras styrelse och ledning förbereder någon form av åtgärder och om de kontaktar oss tar vi ställning till dem.

Allvarlig kris för Talvivaara

Talvivaara befinner sig i en akut finansieringskris. Hur stort behov Talvivaara har av tillläggsfinansiering kan inte ekonomidirektören Saila Miettinen-Lähde på Talvivaara berätta. Hon hänvisar till att delårsrapporten ska publiceras inom ett par veckor.

- Vi undersöker alla möjligheter till tilläggsfinansiering, säger Miettinen-Lähde men hon vill inte berätta om Talvivaara tänker vända sig till Solidium. Hon och vill inte heller kommentera om Talvivaara har varit i kontakt med ryska investerare.

Alternativen få

Talvivaara rapporterade nyligen att bolaget är i stort behov av tilläggsfinansiering, men alternativen är få.
Vissa ekonomiska bedömare har till och med förutspått att Talvivaara kommer att falla i statens famn - förr eller senare. Staten äger i dag 17 procent av gruvbolaget.

Talvivaaras börsvärde har fallit dramatiskt det senaste året. I dag kostar aktien ca 7 cent - det är ett ras på över 80 procent på ett år.