Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 16:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Benjamin är 23 år och har flyttat 22 gånger. Nu bär det av igen. Nyklippt och med nya mål i sikte lämnar han sin tidigare hemort och behandlingshemmet för Helsingfors och studier i socialt arbete på Soc & kom.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Om två timmar sitter jag på tåget och lämnar Vasa för gott, säger Benjamin. Jag kanske kommer till Tolvis på någon uppföljningsvecka, men inte annars. Jag har ingen släkt här, jag har lite vänner, men det är inte värt risken att komma hit. Varje gata och bankomat påminner mig om droger eller annan misär.

Med en alkoholiserad pappa och en mamma som haft mentala problem och lidit av psykoser har Benjamins uppväxt varit mer än tuff.

- Jag har aldrig haft speciellt mycket kontakt med pappa på grund av hans missbruk. De få gånger jag haft kontakt har det slutat mycket dåligt. Jag har varit tvungen att ringa polisen. I dag pratar jag inte längre med honom.

Kontakten till mamma Stina är mycket bättre, men de mentala problem hon haft har också påverkat Benjamin.

- Det var tungt att hantera som barn, minns han. Man vet varken ut eller in. Men mamma har alltid försökt sitt bästa, jobbat och ställt upp så gott hon kan. Ibland har min mormor och morfar tagit hand om mig. De har varit mycket stora stöttepelare i mitt liv.

Benjamin började missbruka narkotika som 17-åring och mycket snabbt började han använda Subutex och andra tunga droger. I några år höll han upp, men missbrukade då desto mera alkohol i stället. För ungefär ett år sedan trillade han ner i drogträsket på nytt, vilket slutligen ledde till att han blev intagen på behandlingshemmet. Svåra depressioner har lett till att Benjamin flera gånger även varit intagen på mentalsjukhus. Senast i januari fick han elstötar.

- Det är inte att rekommendera att vara hög på Subutex samtidigt som du får elstötar. Det funkar inte så bra.

Den senaste behandlingen på Tolivs har varit lyckad. Benjamin känner att han är inne på rätt spår. Han är drogfri och förväntansfull då han stiger på tåget mot Helsingfors. På tågets WC berättar han om starten på resan.

- Jag skulle vara stor och tuff och filma och prata då tåget gick, men så var det en ganska söt flicka som satt bredvid mig och log snällt. Jag blev så generad så jag vågade inte ta fram telefonen och prata. Så där är det när man inte har så bra självkänsla alla gånger.

I Helsingfors ska Benjamin bo på fem kvadratmeter i en korridor där det bor åtta andra. I stället för dörr har han ett draperi.

- Här ska jag bo i ett halvår. Benjamin och hans nyktra liv. Det blir nog bra.

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata