Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Synd att folk tar det personligt"

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 13:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det var inte meningen att gå åt någon enskild sångare, säger HBL:s musikkritiker Wilhelm Kvist apropå sin omtalade recension av damkörsförbundets jubileumskonsert i helgen. Känner man sig orättvist behandlad så stänger man ut allt som står i recensionen, kontrar Evivakörens ordförande Jenny Stenberg-Sirén som mötte Kvist i Slaget efter tolv.

I sin recension i HBL i ansåg Kvist bland annat att "de som sjunger sämst väljer att vicka på höfterna allra mest, som om man försöker kompensera brister i sång med annan utstrålning". I dagens debatt utvecklade Kvist resonemanget:

- Jag kastade fram att det är något ironiskt i att de som sjöng sämst valde att satsa mest på att vicka på höfterna. Det är uppenbarligen ordvalen som har rört upp halva Svenskfinland.

Jenny Stenberg-Sirén, som deltog i Finlands Svenska Damkörsförbunds jubileumskonsert i lördags, tycker att Kvist kunde ha uttryckt sig på ett annat sätt.

- Formuleringarna är gjorda så att man reagerar med känslor och väldigt negativt. Det här leder till att man missar många av de väldigt goda poänger som fanns i recensionen. Känner man sig orättvist behandlad så stänger man ut allt som står i recensionen.

Enligt Stenberg-Sirén fick många av de 600 medverkande koristerna stor behållning av jubileumskonserten, och därför förstår hon att recensionen i tidningen kunde upplevas som orättvis. Hon påminner om att det flesta korister i Svenskfinland är amatörer som främst sjunger för att ha roligt tillsammans. Wilhelm Kvist har ändå en annan syn på vad som utgör glädjerikt musicerande:

- Den glädjen jag har upplevt kommer av att folk sätter mål och att de jobbar långsiktigt för att uppnå dem.

Mer om ämnet på Yle Arenan