Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greenwald: Nya avslöjanden på kommande

Från 2013
Uppdaterad 19.10.2013 00:14.
Glenn Greenwald vittnar inför en parlamentarisk kommitté i Brasiliens huvudstad Brasil  den 9 okotober 2013.
Bildtext Greenwald vittnar inför en parlamentarisk kommitté i Brasilien.
Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR

Amerikanen Edward Snowden som avslöjade USA:s världsomspännande spioneri bland annat genom sociala medier, säger att han inte bar med sig några hemligheter till Ryssland. Snowden överlät i stället sitt hemliga material till journalisten Glenn Greenwald och filmmakaren/dokumentaristen Laura Poitras.

Greenwald utlovar nya, ännu mer omskakande avslöjanden när han väl har bildat ett nytt digitalt nyhetsnätverk som finansieras av en amerikansk miljardär.

Edward Snowden höll sig länge undangömd efter att han i somras flög till Ryssland där han sent omsider beviljades asyl. Under de senaste veckorna har han gjort sig påmind igen, till exempel förra veckan då han tog emot ett pris av en grupp amerikanska ex-agenter som liksom han själv har avslöjat amerikanska underrättelsehemligheter.

- Folk världen över börjar inse att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s elektroniska spionprogram inte gör oss tryggare – tvärtom, sade Snowden då han tog emot priset.

- Spionprogrammen skadar USA:s ekonomi, de begränsar vår yttrandefrihet, vår rätt att tänka och leva och vår kreativitet, sade Snowden.

Han angrep särskilt underrättelsecheferna Keith Alexander och Michael Hayden som har medgett att det inte talade sanning då de utfrågades i den amerikanska senaten om de massiva, hemliga spionprogram som Snowden avslöjade.

- Vi har nu nått den punkten då presidenten och justitieministern vägrar att ställa till svars högt uppsatta personer som inför tv-kameror ljög åt kongressen och nationen, men de gör allt för att förfölja den som avslöjade sanningen.

Inga hemligheter till Ryssland

Snowden försäkrar också i en intervju för New York Times att han inte tog med sig några hemligheter till Moskva.

Ryssland eller Kina har inte haft någon chans att lägga beslag på materialet försäkrade Snowden som i går fick besök av sin far Lon Snowden i Moskva.

Bildtext Edward Snowdens pappa Lon i Moskva
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt fadern har sonen Edward all rätt att handla som han har gjort och han lovordade särskilt journalisten Glenn Greenwald som kan tacka Snowden för en lång rad uppseendeväckande avslöjanden i tidningen the Guardian och andra medier världen över.

- Min son har många som stöder honom, många som är lika oroade som jag. Passionerat folk som Glenn Greenwald – tack för allt arbete som han har gjort, sade Lon Snowden.

Nya chockerande avslöjanden på kommande

Journalisten och juristen Glenn Greenwald har bekräftat att han och regissören Laura Poitras nu sitter på allt det material som Snowden hann ta med sig då han först flydde till Hong Kong.

Enligt Greenwald har bara toppen av isberget avslöjats tillsvidare.

Materialet är så omfattande, komplicerat och så chockerande att de mest betydelsefulla hemligheterna ännu väntar på publicering konstaterade Greenwald när han vittnade inför den brasilianska senaten nyligen. Han utlovar härnäst avslöjanden om bland andra Frankrike och Italien.

Hans avslöjanden om hur USA spionerade på president Dilma Roussef och det statliga oljebogalet Petrobras har väckt ilskna reaktioner i Brasilien där Greenwald numera bor.

- Mitt mål som journalist är helt enkelt att informera allmänheten eftersom folk borde få veta hur deras privatliv kränks och vad världens mäktigaste organisationer har för sig i hemlighet, sade Greenwald.

Greenwald bildar nytt digitalt nyhetsnätverk

Greenwald överraskade både anhängare och motståndare den här veckan med beskedet om att han lämnar The Guardian för att bilda ett helt nytt digitalt nyhetsnätverk tillsammans med just filmmakaren Poitras och den grävande journalisten Jeremy Scahill.

Scahill är bland annat känd för sina böcker om USA hemliga drönarattacker och de privata säkerhetsföretag som USA anlitar i sitt så kallade krig mot terrorn.

Enligt Greenwald ska den nya nyhetskanalen innehålla allt som en nyfiken publik vill ha: grävande journalistik, nyheter, kultur, underhållning och sport.

Den nya nyhetsplattfornen som tillsvidare saknar namn kommer att finansieras av miljardären Pierre Omidyar, som grundade internetföretaget eBay.

Omidyar övervägde i somras att köpa anrika Washington Post.

När affären som var värd 250 miljoner dollar inte blev av så beslöt han att satsa pengarna på ett nytt internetprojekt som han bygger upp från grunden tillsammans med Greenwald och andra kända journalister.

Omidyar är särskilt oroad över de nya aggressiva tagen mot journalister och folk som vill avslöja missförhållanden den amerikanska administrationen.

Det nya internetföretaget kommer att ha sina redaktioner i USA medan Greenwald håller sig kvar i Brasilien, dels av säkerhetsskäl.

- Det pågår ett krig mot journalism och transparens säger Greenwald.

- Kriget förs av USA, dess allierade och den brittiska regeringen som hävdar att yttrandefriheten hotas av länder som Kina, Iran och Ryssland. Nu kan vi se att USA gör exakt samma saker.