Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå idrottsgymnasium vill utbilda golfproffs

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 06:23.
Bildtext Vörå idrottsgymnasium hoppas få det stöd av politikerna som krävs för att satsa på en golflinje
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nästa höst kan det bli möjligt för golfande ungdomar att bli student samtidigt som de får satsa på golfen. Vörå samgymnasium och idrottsgymnasium hoppas kunna satsa på ännu en idrottslinje - en golflinje.

Planeringen har inte kommit längre än att svenska bildningsnämnden i morgon tisdag troligtvis kommer att be om tillstånd av kommunstyrelsen att planera en golflinje.

Bildtext Nina Karls-Nygård
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Initiativet kommer från föräldrar som tagit i kontakt med oss. Det här är föräldrar till barn som vill satsa på att spela golf, säger tillförodnade rektorn Nina Karls-Nygård.

Golflinje vid Vörå idrottsgymnasium

Programmet är inte längre tillgängligt

Men fullt så enkelt är det inte. Vörå samgymnasium och idrottsgymnasium lider av lyxproblemet för många elever - för små lokaler. En ny linje kräver mer resurser och större lokaler. Tf rektor Nina Karls-Nygård tippar på att det för hösten 2014 kan bli en utgift på 20 000 euro.
- Bara en tränare för golflinjen kan röra sig mellan 5000 och 10 000 euro på årsnivå, säger Karls-Nygård.

Golf inget nytt inslag i Vörå

Det finns redan en golfande elev på idrottslinjen vid Vörå samgymnasium. Men till skillnad från de andra specifika linjerna för friidrott, fotboll, skidåkning och orientering får inte den studerande den träning han behöver.

- Han tränar så långt det går med de övriga. Men han har egen träning som han bekostar själv. Nu undersöker vi om vi skulle kunna få tillstånd en golflinje och då skulle vi anställa golftränare, säger Karls-Nygård.

Att starta en golflinje vid gymnasiet i Vörå är inget nytt. Karls-Nygård säger att det funnits tankar kring det förut.

Bildtext Jonathan Nylén
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Golfproffs hoppas på goda träningsmöjligheter

Golfproffset Jonathan Nylén säger att Vörå idrottsgymnasium skulle ha varit ett alternativ för honom om det hade funnits en golflinje då han sökte in till gymnasie för några år sedan.

- Visst det är nära Vasa och det gäller att satsa i tidig ålder men jag funderar på hur det är med träningsmöjligheterna i Vörå vintertid? Det finns en golfbana där som är bra men det ger bara träning på våren och hösten.

Karls-Nygård påminner om att planeringen är i ett tidigt stadie.
- Vi har mycket att reda ut än och vi måste se om det ens finns intresse bland politikerna och i kommunen att starta en golflinje.