Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt kamp för handelscentrum i Edsevö

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 06:22.
Edsevökorsningen vid riksåttan
Bildtext Edsevökorsningen vid riksåttan
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Kommunstyrelsen i Pedersöre kommer högst sannolikt besluta att överklaga etapplanen för Österbotten vid sitt möte på måndag kväll.

När den nya etapplanen för detaljhandeln fastställdes av Miljöministeriet fanns det planerade handelscentrumet i Edsevö inte med. Det innebär att handelscentrumet på 40 000 kvadratmeter inte kan förverkligas.

Stefan Svenfors
Bildtext Stefan Svenfors
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Vi kommer att behandla ett ärende som gäller sökande av ändring till ministeriets beslut.
Det säger kommundirektör Stefan Svenfors som bereder ärendet.

Enligt Svenfors finns problemet i lagstiftningen och miljöministeriets tolkning av denna som gör det i princip omöjligt att bygga köpcentrum utanför stadscentra. Miljöministeriet anser att ett köpcentrum i Edsevö inte stöder samhällsstruktur och trafiksystem.

Pedersöre överklagar etapplan

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi hävdar motsatsen, säger Svenfors. Vi anser att ett handelscentrum i Edsevö stärker hela regionen och är betydelsefullt för hela regionens handel. Nu går handelsströmmarna till Karleby och Vasa medan det nya handelscentrumet skulle hålla pengarna kvar i regionen och skapa arbetsplatser.

Företagarna vill ha handelscentrum

Svenfors får medhåll av Edsevö-företagarna Juho Jokinen och Roger Anderssén.
- Jag tycker helt helt klart att det ska satsas på ett handelscentrum i Edsevö, jag stöder kommunen fullt ut, säger Anderssén som driver bensinstation, matställe och butik.

- I Helsingfors får de ha vad de vill, men politiker i Helsingfors borde inte hindra utvecklingen utanför Ring 3, säger Jokinen som driver hotell i Edsevö.

Stefan Svenfors tror att handelscentrumet kommer att förverkligas, i någon form. Det är oklart i dagens läge hur det kommer att se ut.
- Vi kommer att jobba vidare för att skapa ett handelsområde kring Edsevö, det är vår fasta målsättning, säger Svenfors.

Läs också: