Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tips väller in om omhändertagen flicka

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 12:44.
Polisens bild på flickan som misstänks vara bortrövad
Bild: EPA/GREEK POLICE

I Grekland ska det par, som misstänks för att ha kidnappat en nu fyraårig flicka, i dag infinna sig i rätten. Den blonda flickan omhändertogs förra veckan. Samtidigt rapporteras att en skandinavisk man kräver DNA-test, för att bevisa att flickan är hans dotter.

Det var i samband med en polisrazzia i ett romskt läger i staden Farsala som flickan hittades. Hon hade använts som gatutiggare av det par, som påstod sig vara hennes föräldrar. Dna-test visade ändå att flickan, som kallas Maria, inte var deras biologiska barn. Enligt polisen tyder hennes utseende på att hon kunde komma från norra eller östra Europa.

Tusentals tips

Välgörenhetsorganisationen The Smile of the Child tog hand om den eventuellt kidnappade fyraåringen. Interpol gick ut med fotografier i hopp om att hitta hennes riktiga föräldrar. Nu har över 8.000 tips kommit in från allmänheten om vem flickan kan vara. Åtta av tipsen uppges vara lovande. Ett av de tipsen kommer från Sverige.

Svenska kvällstidningar skriver å sin sida om en skandinavisk man som hävdar att flickan är hans dotter. Enligt mannen föddes parets dotter år 2009 på ett sjukhus i Thessaloniki i Grekland. Enligt sjukhuset dog babyn. Familjen misstänkte ändå att en felbehandling skett och krävde att graven skulle öppnas. Då graven sedan öppnades var den tom och myndigheterna kunde inte förklara saken. Mysteriet var mycket omskrivet i grekiska medier vintern 2009.

Mannen ska ha känt igen sin dotter från bilderna. Enligt mannen liknar flickan hans skandinaviska släktingar, och dessutom har hon gröna ögon, precis som parets son som föddes senare. Familjen kräver nu DNA-test för att få klarhet i saken.

Motstridiga uppgifter

Det par, som misstänks för att ha kidnappat flickan, hävdar att de har adopterat henne. Paret har ändå medgett att adoptionen inte skedde helt lagenligt. De har gett motstidiga uppgifter till varför flickan bodde hos dem. Kvinnan har också levt under två identiteter med varierande uppgifter om hur många barn hon var mor till.

"Maria mår bra"

Den omhändertagna kidnappade flickan har fått leksaker att leka med
Bildtext Flickan har fått leksaker
Bild: Reuters

Den välgörenhetsorganisation, som har hand om flickan, hävdar att hon mår mycket bättre nu än när hon blev omhändertagen. Då uppges hon ha varit förvirrad och chockad. Nu befinner Maria sig på ett sjukhus, där hon leker med leksaker.

- Vi koncentrerar oss på att ge barnet lugn och ro och låta henne leka, säger Panos Pardalis Dresios, som är talesman för The Smile of the Child.

Experter ska enligt Dresios senare få avgöra hur man går vidare med "hittebarnet".