Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda vill inte ersätta försvunna löständer

Från 2013
Uppdaterad 21.10.2013 12:12.
Löständer
Bildtext I Vanda har ett par löständer försvunnit vid servicecentret Foibe, som ligger vid Pejas sjukhus.
Bild: YLE/Stefan Federley

Vanda stad ersätter inte försvunna löständer. Det här står klart efter att staden nekat en person ersättning efter att denne misstänkt att personalen på ett servicecenter har slängt bort dennes löständer.

Löständerna har kostat 599 euro och tillsammans med resekostnader på 56 euro kräver personen Vanda stad på en ersättning på sammanlagt 655 euro. I september avslog ombudsmannen vid stadens skadeståndsfond personens begäran om ersättning, men hen har nu gjort en rättelseyrkan som ska behandlas i stadsstyrelsen i Vanda i dag måndag. Stadens advokat föreslår ändå att också rättelseyrkan ska avslås.

Kan ha slängts bort av misstag

I rättelseyrkan framhåller man att innehavaren till löständerna bara tar ut dem till natten och då lägger dem på nattygsbordet. Dessutom övervakas personen hela tiden. Därmed måste personalen på servicecentret anses skyldig till att löständerna har kommit bort. Sannolikt har löständerna försvunnit i samband med att personalen har varit i rummet och flyttat på dem och eventuellt lagt dem i skräpkorgen, står det i rättelseyrkan.

Sjukskötare Elisa Toppila vid servicecentret Foibe säger att löständerna antagligen har slängts bort efter att de har lagts inne i papper för att torka och därefter har en städare eller sjukskötare slängt pappret i skräpkorgen. Personalen har letat efter löständerna, men utan resultat.

- Vi har givetvis försäkringar i kraft och om det står klart att personalen är skyldig betalar vi självrisken, säger Foibes vd Pirjo Rantaniemi.

Rantaniemi känner ändå inte till fallet med de försvunna löständerna.

Enligt lagen om skadestånd måste den som med flit förorsakar skada stå för ersättningskostnaderna. Men Vanda stad kan inte i det här fallet belastas för att löständerna har kommit bort, konstateras i motiveringarna.

Vanda stad köper tjänster av Foibe.